Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacionalni plan

Vlada u zapošljavanje ulaže 520 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je donijela Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja za ovu i iduću godinu, koji bi trebao povećati ponudu radne snage i ulaganja u ljudski potencijal te poboljšati prilagodljivost radnika i tvrtki.

Predviđene mjere ostvarivat će se kroz različita državna tijela, kroz koja će se u zapošljavanje uložiti 520 milijuna kuna, od čega će se kroz Hrvatski zavod za zapošljavanje, za edukaciju i samozapošljavanje izdvojiti 130 milijuna. Dodatnih 20 milijuna eura osigurat će se kroz program IPA za razvoj ljudskih potencijala. Potpredsjednik Vlade Damir Polačnec pohvalio se, pritom, da je u travnju počela padati nezaposlenost, te da je u odnosu na ožujak broj nezaposlenih smanjen za 2.490. ‘To je posljedica početka turističke sezone, ali i podatak koji nas zasigurno raduje’, kazao je Polančec.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali

Vlada je Saboru uputila i deset ‘europskih’ zakona, među kojima je i onaj o vodama, a koji bi trebao uspostaviti učinkovitiji sustav upravljanja vodama. Ministar vodnog gospodarstva Petar Čobanković naglasio je da zakon onemogućuje privatizaciju vodne infrastrukture. Prijedlogom Zakona o vodnom gospodarstvu omogućit će se, uz ostalo, plaćanje vodnog doprinosa u ratama na tri godine i uz povoljnu kamatu. Čobanković je istaknuo da se tim zakonom neće povećati ni jedan doprinos, već samo pojednostaviti naplata.

Vlada predlaže i izmjene Zakona o putnim ispravama, kako bi omogućila uvođenje biometrijskih putovnica. Takve će putovnice sadržavati elektronički nosač podataka s biometrijom lica i otiscima prstiju obje ruke. Putovnice će sadržavati i osobni identifikacijski broj, ali u evidenciji putnih isprava ostaju i matični brojevi građana (MBG). Diplomatske i službene biometrijske putovnice uvele bi se od srpnja ove, a za građane od početka iduće godine.

Vlada je Saboru uputila i prijedlog zakona o potrošačkim kreditima, po kojemu će za davanje takvih kredita, osim za kreditne institucije i unije, trebati posebno odobrenje Ministarstva financija. Zakon potrošaču daje mogućnost odustajanja od potrošačkog kredita bez objašnjenja u roku od 14 dana od potpisivanja ugovora, a uređuje i pitanje prijevremene otplate kredita. Prijedlogom izmjena Zakona o zaštiti na radu uvodi se obveza zdravstvenog pregleda za svakog radnika, svake tri godine. Vlada predlaže i novi Zakon o rudarstvu, usklađen s EU propisima, a po kojemu će se odobrenje za eksploataciju mineralnih sirovina, umjesto na zahtjev pravne osobe, davati na javnom natječaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene