Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je donijela Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja za ovu i iduću godinu, koji bi trebao povećati ponudu radne snage i ulaganja u ljudski potencijal te poboljšati prilagodljivost radnika i tvrtki.


Predviđene mjere ostvarivat će se kroz različita državna tijela, kroz koja će se u zapošljavanje uložiti 520 milijuna kuna, od čega će se kroz Hrvatski zavod za zapošljavanje, za edukaciju i samozapošljavanje izdvojiti 130 milijuna. Dodatnih 20 milijuna eura osigurat će se kroz program IPA za razvoj ljudskih potencijala. Potpredsjednik Vlade Damir Polačnec pohvalio se, pritom, da je u travnju počela padati nezaposlenost, te da je u odnosu na ožujak broj nezaposlenih smanjen za 2.490. ‘To je posljedica početka turističke sezone, ali i podatak koji nas zasigurno raduje’, kazao je Polančec.

Vezani članci Uskoro uklanjanje šatora ispred KB Dubrava - 2 Uklanjaju se šatori ispred KD Dubrava: "Dolaskom cjepiva mi smo postali ti koji krojimo našu sudbinu" Zgrada Ine INA i MOL postigli dogovor o stjecanju OMV-ovog udjela u OMV-u Slovenija

Vlada je Saboru uputila i deset ‘europskih’ zakona, među kojima je i onaj o vodama, a koji bi trebao uspostaviti učinkovitiji sustav upravljanja vodama. Ministar vodnog gospodarstva Petar Čobanković naglasio je da zakon onemogućuje privatizaciju vodne infrastrukture. Prijedlogom Zakona o vodnom gospodarstvu omogućit će se, uz ostalo, plaćanje vodnog doprinosa u ratama na tri godine i uz povoljnu kamatu. Čobanković je istaknuo da se tim zakonom neće povećati ni jedan doprinos, već samo pojednostaviti naplata.

Vlada predlaže i izmjene Zakona o putnim ispravama, kako bi omogućila uvođenje biometrijskih putovnica. Takve će putovnice sadržavati elektronički nosač podataka s biometrijom lica i otiscima prstiju obje ruke. Putovnice će sadržavati i osobni identifikacijski broj, ali u evidenciji putnih isprava ostaju i matični brojevi građana (MBG). Diplomatske i službene biometrijske putovnice uvele bi se od srpnja ove, a za građane od početka iduće godine.

Vlada je Saboru uputila i prijedlog zakona o potrošačkim kreditima, po kojemu će za davanje takvih kredita, osim za kreditne institucije i unije, trebati posebno odobrenje Ministarstva financija. Zakon potrošaču daje mogućnost odustajanja od potrošačkog kredita bez objašnjenja u roku od 14 dana od potpisivanja ugovora, a uređuje i pitanje prijevremene otplate kredita. Prijedlogom izmjena Zakona o zaštiti na radu uvodi se obveza zdravstvenog pregleda za svakog radnika, svake tri godine. Vlada predlaže i novi Zakon o rudarstvu, usklađen s EU propisima, a po kojemu će se odobrenje za eksploataciju mineralnih sirovina, umjesto na zahtjev pravne osobe, davati na javnom natječaju.