Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan za novi mandat

Vlada puno obećaje, a oporba ju ne štedi: "Program izgleda kao da ga je pisala umjetna inteligencija na lošem briselskom engleskom"

Aktualno Galerija Novi program Vlade - 5 Novi program Vlade - 5 Foto: DNEVNIK.hr Novi program Vlade - 2 Novi program Vlade - 2 Foto: DNEVNIK.hr Novi program Vlade - 3 Novi program Vlade - 3 Foto: DNEVNIK.hr Novi program Vlade - 4 Novi program Vlade - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Novi program Vlade - 1 Galerija 1/5 >>
Za program Vlade oporba kaže da izgleda kao da ga je pisala umjetna inteligencija na lošem engleskom jeziku. S druge strane, vladajući su uvjereni da je izvrstan i ostvariv. Priču o ovoj temi napravila je reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.

Vladin program, ispisan na 53 stranice, ima pet prioriteta: uspješna, vitalna, pravedna, održiva i suverena Hrvatska. Najavljuje se prosječna neto plaća od 1600 eura, minimalna bruto plaća od 1250 eura, povećanje mirovine za 30 posto, prosječna mirovina od 750 eure te minimalna studentska satnica od 7,81 eura.

"Jasno je i logično da ovaj program Vlade i mora biti sastavljen na temelju programa koji je HDZ uoči izbora za Sabor predstavio javnosti. Sigurno da nećemo sad taj program baciti u smeće i pisati neki novi", rekao je premijer Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Dan kad je poplavljena Posavina - 2 Razorna poplava Deset godina od katastrofe: "Džaba i nove kuće i sve obnovljeno, ako nemate ljudi"

Oporba o programu nema visoko mišljenje.

"Program izgleda kao da ga je pisala umjetna inteligencija na nekom lošem drvenom briselskom engleskom, a onda ga je netko preveo na suh drveni briselski hrvatski", ustvrdio je Nino Raspudić.

Pita se oporba gdje su nestale sve silne ideje Domovinskog pokreta, a iz DP-a kažu da će se ostvarit plan da Vlada sve one koji se požele vratiti u Hrvatsku na pet godina oslobodi poreza na dohodak. Inzistirat će se i da se na kontroli radnih dozvola, ali i na tome da strani radnici nauče hrvatski jezik.

"Teško je onemogućiti ulazak stranim radnicima, a zadržati željen rast BDP-a", napomenuo je Branko Bačić.

Pročitajte i ovo Ivan Šipić, kandidat za ministra demografije i useljeništva Ministar iz DP-a Novi ministar demografije: "Ne može biti samo ćiribu ćiriba"

Za svako rođeno dijete majke će dobiti godinu dana mirovinskog staža, rast će novčane potpore, a plaćeni očinski dopust trajat će i do 30 dana. Ipak, u programu nema delimitiranih rodiljnih naknada, kao ni naknada majkama koje bi do škole od kuće brinule o djeci. Ono čega nema, tvrdi Ivan Anušić, DP će rješavati kroz Ministarstvo demografije.

"Ministarstvo koje može napraviti čudo. Može jako puno raditi jer tek sad započinje s poslom. Puno je načina na koji realizirati ciljeve iz demografije kao takve", istaknuo je.

Ciljevi obiju stranaka nalaze se i u koalicijskom sporazumu, koji još nije objavljen.

"On se inače ne objavljuje javno", napomenuo je Tomo Medved.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene