Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U petak rasprava

Pogledajte program nove vlade: Poznata i sva imena ministara, jedno je novo lice

Andrej Plenković u Saboru
Andrej Plenković u Saboru Goran Mehkek/Cropix
Aktualno Galerija Iza kulisa - 6 Iza kulisa - 6 Foto: DNEVNIK.hr Sabor je konstituiran Sabor je konstituiran Foto: DNEVNIK.hr Sjednica Vlade Sjednica Vlade Foto: Tomislav Miletic/Pixsell +0 Andrej Plenković u Saboru Galerija 1/4 >>
Mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak navečer dostavio je Hrvatskom saboru popis ministara i program nove vlade o kojima će u petak raspravljati i glasati saborski zastupnici.

Andrej Plenković će predložiti Saboru izglasavanje 18 članova nove vlade, među kojima su tri ministra iz kvote Domovinskog pokreta, dok HDZ-ovi ministri većinom ostaju isti, a jedno novo lice je Tonči Glavina na čelu Ministarstva turizma i sporta.

Program nove vlade i njezini članovi objavljeni su u četvrtak na stranicama Sabora, a Plenković će ih predstaviti u petak zastupnicima i tražiti da im se izglasa povjerenje.

Pročitajte i ovo Iza kulisa - 6 Iza kulisa Konstituiran je Hrvatski Sabor: Evo kako su se za tu prigodu pripremili saborski zastupnici

Popis pokazuje da se Plenković nije odrekao nijednog člana prethodne vlade. Čak ni onih na čija mjesta dolaze DP-ovci, poput Marije Vučković i Damira Habijana za koje je našao nove čelne pozicije.

Ministarstvo poljoprivrede kojemu se u nazivu dodaju šumarstvo i ribarstvo u novoj vladi preuzima Domovinski pokret, a dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković bit će na čelu novog Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Dosadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan seli u Ministarstvo pravosuđa i javne uprave, kojem se dodaje i digitalna transformacija dok se Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dijeli na dva resora od kojih gospodarstvo pripada DP-u.

Pročitajte i ovo Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik A tek je počelo Skandalozna izjava Zekanovića o Grbinu: "Treba ga pogoditi u srce s kolcem i metkom u čelo"

Glavina dužnost ministra turizma i sporta preuzima s mjesta državnog tajnika 

Jedino novo lice iz redova HDZ-a je Tonči Glavina, koji do čelne pozicije u Ministarstvu turizma i sporta dolazi s mjesta državnog tajnika u tom ministarstvu u kojem je od 2017.

Resor zdravstva nastavlja voditi Vili Beroš, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, obrane Ivan Anušić, unutarnjih poslova Davor Božinović, vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na čelu Ministarstva financija bit će i dalje Marko PrimoracRadovan Fuchs ostaje ministar obrazovanja, znanosti i, novo dodanih, mladih, Marin Piletić ministar rada, mirovinskog  sustava, obitelji i socijalne politike, a Šime Erlić ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Nina Obuljen Koržinek, Tomo Medved i Oleg Butković, koji su s Plenkovićem u Vladi od samog početka već osam godina, ostaju na  istim ministarskim pozicijama. Obuljen Koržinek kao ministrica kulture i medija, Medved kao ministar hrvatskih branitelja, a Butković kao ministar mora, prometa i infrastrukture. Butković je bio i u vladi Tihomira Oreškovića pa je tako i najdugovječniji ministar.

Pročitajte i ovo Novi i stari zastupnici - 3 Prvi put sjeli u saborske klupe Nova lica u Saboru: "Uzbuđenje postoji, nastojat ćemo biti što bolji"

Pročitajte i ovo Ivan Malenica i Arsen Bauk Otkrili što očekuju Dva bivša ministra o novom Saboru: "Mislim da će sve završiti kao s Mostom 2017. godine"

Medved, Božinović, Butković, Bačić i Anušić ostaju i potpredsjednici Vlade. Potpredsjedničku funkciju dobiva i Primorac. Poznato je već da jedno potpredsjedničko mjesto pripada DP-ovom Josipu Dabri pa će ukupno biti sedam potpredsjednika Vlade.

Prema prijedlogu mandatara, novoosnovano Ministarstvo demografije i useljeništva vodit će Ivan Šipić, po struci vjeroučitelj koji je bivši član HDZ-a; ministar poljoprivrede bit će Josip Dabro, glavni tajnik i predsjednik vukovarsko-srijemskog DP-a dok Ministarstvo gospodarstva preuzima Ante Šušnjar, odvjetnik iz Zagreba, član predsjedništva DP-a i Suda časti te jedan od osnivača te stranke.

Pročitajte i ovo Nova vlada - 2 Treći mandat Plenkovića Kako će izgledati nova vlada? "To je pobjednička priča, to vam mogu reći 100 posto"

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nije dugo čekao Milanović potpisao zakon: Sabor će u petak glasati o povjerenju novoj vladi

Program vlade

Jedan od ciljeva - prosječna neto plaća od 1600 eura 

U programu nove Vlade od 2024. do 2028. ističe se kao pet prioriteta - Uspješna, Vitalna, Pravedna, Održiva i Suverena Hrvatska.

U poglavlju o Uspješnoj Hrvatskoj posebno je izdvojena makroekonomska stabilnost, konkurentno gospodarstvo i sigurno tržište rada. Kao cilj navedeno je i da će prosječna neto plaća dosegnuti 1600 eura, da će se potaknuti otvaranje 125 tisuća radnih mjesta i dostići stopu zaposlenosti od 75 posto. Modernizirat će se sustav odgoja i obrazovanja, a do 2030. svako bi dijete trebalo imati mjesto u vrtiću.

Poglavlje o Uspješnoj Hrvatskoj navodi se i da će u željezničku infrastrukturu biti uloženo šest milijardi eura u idućih deset godina.

U sklopu Vitalne Hrvatske naglasak je na osnaživanju obitelji i podršci mladima. Poseban je fokus i na brizi o umirovljenicima pa se navodi da bi do kraja mandata prosječna mirovina trebala iznositi najmanje 750 eura.

U sklopu Pravedne Hrvatske kao cilj izdvaja se neovisno pravosuđe i borba protiv korupcije, a posebno se ističe i sloboda medija, zaštita ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, borba protiv nasilja nad ženama i djecom, kao i dostupniji i održiviji zdravstveni sustav.

U okviru Održive Hrvatske prioritet je dekarbonizacija gospodarstva, energetike i prometa, gospodarenje otpadom i očuvanje bioraznolikosti.

Peti je prioritet Suverena Hrvatska u kojoj se navode ciljevi sigurnost granice i unutarnja sigurnost. Među ciljevima se navodi i moderna vojska, skrb o braniteljima i kultura sjećanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene