Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi prijedlog

Obiteljski zakon: Gdje će djeca živjeti nakon razvoda roditelja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako je riječ o jedinom mjestu za stanovanje i zajedničkoj bračnoj stečevini u trenutku kada dolazi do razvoda braka uvodi se pravna zaštita obiteljskog doma.

Vlada je danas u saborsku proceduru uputila prijedlog obiteljskog zakona kojim se, uz ostalo, uvodi pravna zaštita obiteljskog doma.

Ako je riječ o jedinom mjestu za stanovanje i zajedničkoj bračnoj stečevini u trenutku kada dolazi do razvoda braka i kada dijete mora tražiti krov nad glavom, uvodi se pravna zaštita obiteljskog doma, rekla je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Pročitajte i ovo Zgrada - 1 Pravo na dom Znači li pad potražnje da slijedi pad cijena nekretnina? "Na tržištu imamo prazninu priuštivih stanova" Slika nije dostupna Obiteljski zakon M. Opačić: Ako se roditelj javi jednom u tri mjeseca to nije briga za dijete

'Dijete mora biti u središtu procesa posvojenja'

Sud može iznimno donijeti odluku kojom pravo na stanovanje pripada samo jednom roditelju i djeci, sve dok djeca ne postanu punoljetna.

Uvodi se i 'pravni zastupnik' kao osoba koja će braniti prava djece i njihove interese kada se ona nađu u sudskom postupku, a branit će i interese osoba kojima se oduzima poslovna sposobnost.

Uvodi se i obveza savjetovanja kad je u pitanju razvod braka te medijacija kao alternativni način rješavanja spora.

Medijacija je do sada bila na marginama, kada je riječ o rješavanju obiteljskih sporova, a sada po prvi put ju uvodimo kao sustavno rješenje, rekla je Opačić. To je pomoćni mehanizam kako bismo bračne partnere doveli do toga da se dogovore o zajedničkoj skrbi o djeci, dodala je.

'Predvidjeli smo i 'plan roditeljske skrbi' u kojem će vrlo jasno biti propisane odluke koje se moraju zajednički donositi, a koje odluke roditelj može donositi sam, ponaosob, kada je dijete s njim', navela je Opačić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene