Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako je riječ o jedinom mjestu za stanovanje i zajedničkoj bračnoj stečevini u trenutku kada dolazi do razvoda braka uvodi se pravna zaštita obiteljskog doma.


Vlada je danas u saborsku proceduru uputila prijedlog obiteljskog zakona kojim se, uz ostalo, uvodi pravna zaštita obiteljskog doma.

Ako je riječ o jedinom mjestu za stanovanje i zajedničkoj bračnoj stečevini u trenutku kada dolazi do razvoda braka i kada dijete mora tražiti krov nad glavom, uvodi se pravna zaštita obiteljskog doma, rekla je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Vezani članci Majka i dijete (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock) Žestoke reakcije zbog novog nacrta Obiteljskog zakona: "Ako ste mislili da smo do sada radili cirkus u Saboru..." Slika nije dostupna Nije sporna samo definicija obitelji: Evo što se predviđalo oko razvoda

'Dijete mora biti u središtu procesa posvojenja'

Sud može iznimno donijeti odluku kojom pravo na stanovanje pripada samo jednom roditelju i djeci, sve dok djeca ne postanu punoljetna.

Uvodi se i 'pravni zastupnik' kao osoba koja će braniti prava djece i njihove interese kada se ona nađu u sudskom postupku, a branit će i interese osoba kojima se oduzima poslovna sposobnost.

Uvodi se i obveza savjetovanja kad je u pitanju razvod braka te medijacija kao alternativni način rješavanja spora.

Medijacija je do sada bila na marginama, kada je riječ o rješavanju obiteljskih sporova, a sada po prvi put ju uvodimo kao sustavno rješenje, rekla je Opačić. To je pomoćni mehanizam kako bismo bračne partnere doveli do toga da se dogovore o zajedničkoj skrbi o djeci, dodala je.

'Predvidjeli smo i 'plan roditeljske skrbi' u kojem će vrlo jasno biti propisane odluke koje se moraju zajednički donositi, a koje odluke roditelj može donositi sam, ponaosob, kada je dijete s njim', navela je Opačić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju