Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska Unija uručila je 27. veljače demarš Hrvatskoj zbog nepovoljne suradnje s Haaškim sudom oko topničkih dnevnika, ali je to hrvatska strana čuvala u strogoj tajnosti.


Ni Vlada ni Ministarstvo pravosuđa u tih sedam dana nisu izvijestili javnost da je iz Bruxellesa stiglo ovo važno diplomatsko upozorenje koje ukazuje na ozbiljne probleme hrvatske u pregovorima s EU, piše Jutarnji list.

Oštro upozorenje Predsjedništva EU vezano uz suradnju s Haagom i tzv. topničke dnevnike uručio je ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću veleposlanik Češke Karel Kuhnl, kao izaslanik države predsjedateljice EU.

Vezani članci Imunološki zavod - 1 Radnici Imunološkog nakon novih obećanja: "Stiglo je sve prekasno", "Ovo je odluka koju treba pozdraviti, ali je tek prvi korak" Ministar financija Zdravko Marić - 1 Marić otkrio detalje rebalansa proračuna: Prihodi se povećavaju za 3, a rashodi za 9,4 milijardi kuna

>> Rajčić od svjedoka obrane postao svjedok tužiteljstva

Prema informacijama Jutarnjeg, u demaršu predanom prošlog petka stoji da problem 23 sporna dokumenta koja potražuje Haag u EU smatraju 'prioritetnim pitanjem za otvaranje pregovora u poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava”'. Drugim riječima, dok se ne riješi pitanje sudbine spornih dokumenata, odnosno dok ih Sanaderova Vlada ne pronađe i dostavi Haagu, Hrvatska neće moći računati na otvaranje jednog od ključnih pregovaračkih poglavlja u pristupanju EU.

U Vladi su jučer još uvijek govorili kako nemaju informaciju o demaršu, u Ministarstvu pravosuđa su to potvrdili, ali kažu da to nije razlog za uzbunu.

češko predsjedništvo EU odlučilo je poslati upozorenje Hrvatskoj nakon nedavnog sastanka ministara EU na kojemu je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz izvijestio EU o problemu topničkih dnevnika.