Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne postoje tzv. topnički dnevnici'

Rajčić od svjedoka obrane postao svjedok haškog tužiteljstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marko Rajčić, nekadašnji načelnik topništva Zbornog područja Split, bio je planiran kao svjedok obrane optuženog Ante Gotovine, ali je uz obvezujući nalog postao svjedok haškog tužiteljstva koji je trebao potvrditi tezu iz optužnice da je Gotovina gađanjem civilnih ciljeva proveo etničko čišćenje krajinskih Srba, piše Večernji list.

No, 'prisilni' svjedok Rajčić svjedočio je suprotno tvrdeći da je hrvatsko topništvo na početku Oluje u kolovozu 1995. u Kninu gađalo isključivo vojne mete. 'Dokumenti koje sam analizirao nisu opterećenje generalima. Gađani su isključivo visokoisplativi vojni ciljevi', rekao je umirovljeni stožerni brigadir Hrvatske vojske. Rekao je kako je gađan stan Milana Martića jer je to bio 'cilj izvan konkurencije' jer je logično da je protivnički zapovjednik 'imperativan cilj'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog topničkih dnevnika Obrana generala Gotovine prijavila UN-ove promatrače Slika nije dostupna Tko je u pravu? Topnički dnevnici posvađali Vladu i Gotovinin odvjetnički tim

On također tvrdi da ne postoje tzv. topnički dnevnici koje od hrvatskih vlasti uporno traži Haško tužiteljstvo i koji su u posljednje vrijeme postali ključni i za ulazak Hrvatske u EU. 'Ni tematski, ni strukturno, a ni sadržajno takvi dokumenti koje haško tužiteljstvo naziva 'topničkim dnevnicima' ne postoje', istaknuo je Rajčić. Pojasnio je da umjesto toga postoje planovi uporabe topništva u napadnim i obrambenim operacijama koji sadrže tablice i zemljovide ciljeva, sve o postrojbama, zapovjedima o gađanju, a i drugi izvještaji koji govore o utrošku streljiva.

Rajčić je dodao da je za hrvatsku Vladu 2008. izradio studiju o uporabi topništva u Oluji te rekao da neki dokumenti doista nedostaju, ali oni, po njegovu mišljenju, ne mogu dokazivati da je bilo neselektivno ili prekomjerno gađanih civilnih ciljeva. Rajčić, sudionik sastanka vojnih zapovjednika s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom uoči Oluje na Brijunima, smatra da Tuđman nije htio da Hrvatska vojska otjera Srbe. 'U bloku sam zapisao 'treba neprijatelja poraziti', dakle radilo se o pobjedi naše vojske nad njihovom', zaključio je Rajčić.

Večernji piše kako je Gotovina nakon svjedočenja Rajčiću preko svoje obrane poslao osobno pismo s porukom da pozdravi njihove suborce. 'Evo vidjeli smo se napokon, nakon svih ovih godina, iako u ovim neobičnim okolnostima', piše Gotovina. 'Tvoj pozitivan duh i dobro raspoloženje prenio si na mene i osvježio ovaj strani ambijent... vidjet ćemo se, ako Bog da, kada dođe vrijeme, uz dobre gradele i demižanu vina u našem lipom kraju', dodaje Gotovina. I završava; 'Do tada, prenesi srdačne pozdrave našim suborcima i prijateljima...'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene