Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Banski dvori bruse proračun. Građane zanima kako će se on odraziti na njihove plaće, mirovine, dječje doplatke...


Što se mirovina tiče, one se neće dirati. To su obećanja svih prethodnih vlada, pa tako i ove.

Vezani članci Zdravko Marić Marić najavio najavio isplatu veledrogerijama: "Moramo osvijestiti da zdravstvo ima svoju cijenu" Ministar financija Zdravko Marić Zakonski paket poslan u Sabor: Što nam sve donosi peti krug porezne reforme?

Moramo reći i daje ovaj proračun definiran prekomjernim deficitom i činjenicom da je Hrvatska pod trogodišnjim nadzorom od strane Europske komisije.

Smanjenje rashoda za četiri i pol milijarde kuna čini se preambicioznim planom ministra Zdravka Marića te je moguće da on neće biti ostvariv bez jačeg rezanja subvencija i plaća svih korisnika proračuna.

Velik otpor izazvat će, već je zapravo i izazvala, najava Vlade da se uskrati dodatke na plaće od 4 i 8 posto.

Proračun neće biti smanjen ni ako Vlada ne krene u reformu državne administracije, nagrađivanjem onih koji rade i kažnjavanjem onih koji ne rade te uvođenjem platnih razreda.

Ova Vlada morat će odustati od svih svojih predizbornih obećanja vezanih za smanjenje poreza i PDV-a. Teško će to biti ostvarivo zbog trenutne situacije u proračunu kojim treba smanjiti deficit na nekih 8-10 milijardi kuna da bi Hrvatska počela disati.

Važno je naglasiti i da će proračun koji će biti usvojen u ožujku morati dobiti blagoslov Europske komisije. Osim toga treba i cijeli niz reformi, ništa od toga za sada nema. Ovo je proračun koji podržava status quo, no bez bolnih rezova i reformi teško da će moći smanjiti proračun za 4 i pol milijarde kuna.