Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Boris Lalovac

'Deficit će biti manji od 5 posto, i ove godine nema novih zaduživanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lalovac je kazao da iduće godine planira daljnje smanjenje troškova, ponajprije u zdravstvenom sektoru i javnim poduzećima.

Hrvatska Vlada ispunila je ovogodišnje financijske planove, deficit će biti manji od 5 posto i ne treba očekivati novo zaduživanje prije iduće godine, najvjerojatnije u drugom tromjesečju, kazao je ministar financija Boris Lalovac u razgovoru za Reuters. Istaknuo je kako očekuje da će ove godine deficit općeg proračuna biti ispod ciljane razine dogovorene s Europskom komisijom od 5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabrinjavajući deficit Teška situacija u europskoj državi: "Ako se ovako nastavi, bolnice će morati zatvoriti odjele" Slika nije dostupna 'Svaka budala može...' Živi zid objavom naljutio šefa Sinčića

"Mislim da će deficit biti manji i do 4 milijarde kuna, zahvaljujući većim poreznim prihodima i potrošnji građana. Još ne znamo kakav će biti deficit javnih poduzeća, no ukupni deficit bit će sigurno ispod 5 posto", kazao je ministar u intervjuu, objavljenom u srijedu. Lalovac je kazao da iduće godine planira daljnje smanjenje troškova, ponajprije u zdravstvenom sektoru i javnim poduzećima.

Boris Lalovac o prijetnjama banaka: 'Uvijek govorite da su vam klijenti na prvom mjestu, pokažite to'

"Prihodi proračuna mogu rasti samo s većim stopama rasta gospodarstva, ne planiramo nove ili veće poreze. Očekujemo već iduće godine primarni proračunski suficit, što bi trebalo pridonijeti stabilizaciji javnog duga", kazao je Lalovac. Izrazio je nadu da banke neće započeti sukobe zbog konverzije kredita u švicarskim francima u euro kredite.

"Nadam se da banke neće otvoriti nikakve sukobe s Vladom jer bi ugrozile svoje vlastito poslovanje, s obzirom da je država najveći i najpouzdaniji dužnik", kazao je Lalovac. Istaknuo je da konverzija neće ugroziti stabilnost bankarskog sektora i da ne postoje fiskalni rizici.

"Fiskalni rizik (u slučaju pravnih akcija banaka) teško da postoji jer država uvijek ima instrumente za kompenzaciju troškova, kao što je uvođenje poreza na aktivu banaka, kakav već postoji u nekim članicama Europske unije", kazao je Lalovac. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene