Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje će se rezati?

Panenić: Rezovi se moraju napraviti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završio je radni sastanak ministara s ministrom financija Zdravkom Marićem na kojem je Marić kolegama dao upute kako sastaviti proračun. 'Svaki ministar treba proučiti svoj resor, u javnosti se spominju rezovi - ja bih to nazvao strukturnim reformama', rekao je Marić.

O tome kako sastaviti proračune za pojedina ministarstva, a da pri tom bude i traženih ušteda, danas su s ministrom financija Zdravkom Marićem razgovarali ostali ministri.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna predstavljen rebalans proračuna Marić otkrio šokantnu brojku: "Borba protiv COVID-a dosad nas je stajala 40 milijardi kuna" Mislav Bago ANALIZA MISLAVA BAGE "Inflacija, zdravstvo s COVID krizom i turizam, izazovi su koji bi mogli ugroziti proračun"

Nakon sastanka s ministrima kojima je dao smjernice kako planirati proračun za 2016. koji bi trebao btii predstavljen u ožujku, ministar Marić kaže da je to početni okvir, a više informacija bit će poznato za dva tjedna. 'Želimo transparentnu komunikaciju. U sljedeća dva tjedna izradit ćemo makroekonomske pretpostavke', poručio je.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić, novinarima je kazao kako 'rezova mora biti'.

'Rezovi se moraju napraviti. Moramo vidjeti i konkretno stavke. Kod mene su određene stavke oje dolaze na naplatu od prijašnje Vlade. To moram isto tako razmotriti, pa ćemo vidjeti u kojem obimu se rezovi moraju napraviti. Definitivno je da rezovi dolaze iz restrukturiranja', rekao je Panenić.

Rezove je potvrdio i ministar obrane Josip Buljević. 'Svakako se mora uzimati nekome. Nastojat ćemo da taj proračun bude i socijalni i razvojni', kazao je Buljević.

Ove godine ne želimo ići u izmjene poreznog sustava, naglasak ovog sastanka je na rashodovnoj strani proračuna. Zdravko Marić Cilj je smanjiti deficit i rashodovnu stranu proračuna te smanjenje javnog duga. 'Javni dug je jedna od ključnih varijabli. Ne mogu govoriti o rokovima, neki dan su se oglasile rejting agencije, to moramo korigirati', kazao je Marić.

Što se tiče rashodovne strane proračuna, kazao je kako još ne može izlaziti s detaljima, ali radit će se na gospodarskom rastu i aktivaciji državnog zemljišta neiskorištenog. 'Svaki ministar treba proučiti svoj resor, u javnosti se spominju rezovi, ja bih to nazvao strukturnim reformama', kaže Marić.

Već bi ovaj tjedan mogao sazvati sastanak sa sindikatima.

Prije sastanka ministri su izrazili svoja očekivanja od sastanka. 'Dobit ćemo danas limite unutar kojih ćemo se morati svesti i unutar kojih ćemo po ministarstvima probati iskonstruirati jedan razvojno-socijalni proračun', izjavio je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat uoči sastanka u Vladi.

Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, također je kazao da najprije treba čuti ministra financija, a onda će na temelju njegovih preporuka pripremiti proračun ministarstva. Istaknuo je i da nema odustajanja od infrastrukturnih projekta.

'Od infrastrukturnih projekata se neće i ne smije odustati. Od svega možemo, ali od toga ne', ustvrdio je Butković.

Smanjiti rashode za 4,5 milijarde kuna

I Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i prirode, očekuje danas upute i smjernice.

'Nismo veliki potrošači, imamo velike vanjske prihode u smislu investicijskih projekata i moramo raditi na tome da se dovoljno dobro ekipiramo za prihvat tih sredstava', istaknuo je Dobrović.

Ministar financija Zdravko Marić ranije je izjavio kako se radi na tome da proračun bude prvi ogledni primjer onoga što Vlada planira napraviti u ovoj godini te kako je Vladin cilj proračunski deficit svesti na 3 posto BDP-a u iduće dvije godine.

Ministar tada nije precizirao je li moguće rashode smanjiti za 4,5 milijarde kuna. Marić je i na prvoj sjednici Vlade najavio kako će sve proračunske mjere i aktivnosti biti usmjerene na usporavanje rasta javnog duga, stabiliziranje, a pred kraj mandata i na njegovo smanjivanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene