Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: "Nije 'cool' tući ženu, jer to nije frajerski"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je utvrdila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima, po kojima u državnu službu ubuduće ne bi mogli stupiti osuđeni za korupciju ili "specifična kaznena djela", kakva su, primjerice, obiteljsko nasilje.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić naglasio je da je riječ o još jednom koraku u depolitizaciji i profesionalizaciji državne uprave.

Pročitajte i ovo Pravda za žene - 5 Nasilje nad ženama Zbog nasilnika s pozicije moći vodi borbu kojoj se ne nazire kraj: "Očito se njemu ništa ne može. Tko više ima, taj može sve" Nove mjere za nasilje - 1 Veća prava žrtava O novom paketu s ciljem jačanja borbe protiv nasilja nad ženama: "Doista sam pozitivno šokirana. Ono što smo danas čule, zaista nismo očekivale"

"Želimo da se, čim je netko državni službenik, zna da on nije u sukobu interesa i da je neporočan", rekao je Palarić.

Naglasio je i da je zakonom utvrđena obveza suspenzije službenika osumnjičenih za korupciju, do okončanja kaznenog postupka.

U zakon je prvi put unesena odredba o zaštiti zviždača, kao i zabrana primanja u službu pravomoćno osuđenih za kaznena djela protiv spolnog ćudoređa.

Potpredsjednice Vlade Jadranka Kosor i Đurđa Adlešić posebno su istaknule zabranu primanja obiteljskih nasilnika u državnu službu, ističući da je riječ o dosljednosti u borbi protiv obiteljskog nasilja.

Takvo je rješenje pohvalio i premijer Ivo Sanader, naglasivši da Vlada time želi pridonijeti podizanju društvene svijesti o
neprihvatljivosti obiteljskog nasilja.

"Obiteljsko nasilje za nas nije kavalirski delikt. Nisi frajer ako
tučeš ženu, nije cool tući ženu", ponovio je Sanader.

Vlada je danas donijela i uredbu na temelju koje će se raspisivati javni natječaji za prijem službenika na mjesta koja su izmjenama Zakona o primopredaji vlasti iz dužnosničkih prevedena u službenička.

Palarić je naglasio da se na te natječaje mogu javiti i dosadašnji pomoćnici ministara, tajnici ministarstava i predstojnici ureda Vlade, te dodao kako vjeruje da će većina njih zadržati svoja mjesta.

Trima uredbama - o objavama i evidenciji javne nabave, o uvjetima primjene jedinstvenog rječnika javne nabave te o načinu izrade i postupanju s dokumentacijom za nadmetanje, Vlada želi osigurati transparentnost u upravljanju javnim novcem.

Ministar Ivan Šuker objasnio je da će te uredbe skratiti postupak javnih nabava, tako što će omogućiti izravan unos podataka o nabavi i njihovo automatsko objavljivanje u elektroničkom izdanju narodnih novina.

Jedinstveni rječnik javne nabave uvodi se kako bi se izbjegle
malverzacije koje omogućuje neujednačena terminologija.

S europskim standardima usklađene su odluke o objavljivanju popisa pravila o državnim potporama.

Vlada je donijela i Uredbu o računanju vremena u 2008., po kojoj ljetno računanje vremena počinje 30. ožujka u 2 sata, pomicanjem za jedan sat unaprijed.

Ljetno računjanje vremena završava 26. listopada u 3 sata, pomicanjem za jedan sat unatrag.

Sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, donesen je i popis tijela vlasti, a sportašici Karli Fabrio i njezinu stručnom timu Vlada je dodijelila nagradu od 117.600 kuna, za osvojenu zlatnu medalju u ronjenju na dah i postignuta dva svjetska rekorda u disciplinama "Dinamika" i "Jump Blue".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene