Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do 35.000 kuna

Ako ste među ovih 60 tisuća građana tada se ova vijest tiče i vas!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovo je prvi put da neka Vlada rješava ovakav problem. Trebalo je puno strpljenja, nešto vremena, to je dokaz da smo humana vlada, komentirao je Milanović oprost duga građanima.

10:27 - Komentirajući Projekt Kupari, premijer Zoran Milanović rekao je da su uredili dokumentaciju i vlasničkopravne odnose za Kupare, te da se sada može ići u realizaciju. Naglasio je i da se radi o velikom projektu koji je bio u ladici 20 godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija bez signala VIDEO Ovo se rijetko viđa: Sjednica Vlade kasnila zbog nesvakidašnje situacije, Plenković se ispričao Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

'To je bio veliki posao koji nitko ranije nije htio ili želio raditi. Radi se o investiciji od nekoliko stotina milijuna eura', zaključio je Milanović.

10:19 - 'O ovome nisam govorio uvodno mada se radi o temi koja je za građane koji su se našli u egzistencijalnim problemima važnija od uvodnih prigodnih riječi . Ovo je prvi put da neka Vlada rješava ovakav problem. Trebalo je puno strpljenja, nešto vremena, to je dokaz da smo humana vlada. Uvijek ljudi trebaju preuzeti odgovornost za sebe kada ulaze u dugove. Ali kad se zaista netko nađe u ljutoj nevolji ovo je jedna mjera za koju smo se nakon dosta razmišljanja odlučili i sada je provodimo, rekao je Milanović nakon što je ministrica Milanka Opačić obrazložila Prijedlog sporazuma o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima.

Opačić je poručila kako se radi o novom početku za 60 tisuća najugroženijih građana koji će dobiti novu priliku.

' Otpisivat će se dugovi do 25.000 kn prema tvrtkama u državnom vlasništvu i oni do 10.000 kn prema privatnim tvrtkama', rekla je Opačić.

10:14 - Ministar Miljenić rekao je kako je Hrvatska prema EU ostvarila napredak u borbi protiv korupcije. 'Trebamo staviti naglasak na prevenciju, odnosno uklanjanje uzroka korupcije', rekao je. Miljenić je dodao i da Strategija suzbijanja korupcije 2015. - 2020. uklanja uzroke korupcije, a njezin rezultat mora biti mjerljiv

10:07 - Na početku današnje sjednice Vlade premijer Zoran Milanović osvrnuo se na predsjedničke izbore.

'Bili su predsjednički izbori, izabrana je nova predsjednica. Bivšem predsjedniku koji je pet godina po sudu svih nas časno obavljao dužnost izražavamo zahvalnost. Novoj predsjednici želimo dobrodošlicu i s njom ćemo surađivati u okviru zakona kao i do sada. S bivšim predsjednikom smo surađivali jako dobro pa vjerujemo da će to tako biti i ubuduće', rekao je Milanović i nastavio.

'Ja kao predsjednik Vlade pozivam novu predsjednicu da svaki četvrtak, odmah nakon inauguracije, kada Vlada zasjeda odvojimo koliko god treba vremena za razgovor ili informaciju predsjednici o tome što je vlada radila, što će raditi i po čemu smatramo da je dobra i bolja od dvije prethodne. Mi imamo argumente i otvoreni smo za razgovor. Vrata su otvorena. Za kraj, što se tiče želje da preseli rezidenciju u Visoku ulicu u Zagrebu, toj želji mi teško možemo neudovoljiti pa selidba može započeti odmah nakon inauguracije, ako je to u duhu štednje tim bolje', rekao je premijer.

Na dnevnom redu Vladine sjednice u četvrtak bio je Prijedlog sporazuma o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima, a radi se o oprostu dugova najsiromašnijim građanima koji duguju do 35.000 kuna, a koji nemaju novca ni imovine kojim bi ga vratili.

Vlada se za donošenje te mjere rukovodila isključivo socijalnim kriterijem i njome će biti obuhvaćen najsiromašniji sloj ljudi, korisnici socijalnih naknada, oni koji nemaju dodatne ušteđevine, niti dodatne imovine, primatelji invalidnina i oni koji su zbog takvog duga blokirani do godinu dana, a trebala bi obuhvatiti oko 60.000 građana.

Po prijedlogu sporazuma, prihvatljivi dug građana može iznositi najviše 35.000 kuna, kumulirano po svim vjerovnicima, i to na dan 30. rujna 2014., evidentiranog u Fini.

Više od polovice građana podržava oprost duga socijalno ugroženima

Od toga najviše 25.000 kuna može biti dug prema vjerovnicima kojima je osnivač država, odnosno javnim poduzećima kao što su HEP ili HRT, a 10.000 kuna prema ostalim privatnim vjerovnicima.

U listopadu prošle godine Vlada je počela razgovore s bankama, teleoperaterima i jedinicama lokalne samouprave, tj. gradovima kojima su najsiromašniji građani dužni za usluge telefoniranja, komunalne usluge, struju, vodu i slično.

Opačić: Otpis duga za 60.000 građana

Spremnost na oprost dugovanja vrlo brzo su iskazale banke i predstavnici gradova dok su teleoperateri bili 'najtvrđi', no na kraju je dogovor postignut i s njima.

Na dnevnom redu i sanacija kreditnih institucija

Pred Vladom se našao i prijedlog zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava kojim se u hrvatsko zakonodavstvo prenosi direktiva Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi okvira za oporavak i sanaciju kreditnih institucija i investicijskih društava.

Glavna je ideja te smjernice da se trošak sanacije s poreznih obveznika, odnosno građana, premjesti na dioničare i vjerovnike.

Na dnevnom redu sjednice bila je i odluka o davanju suglasnosti na donošenje obavijesti o namjeri davanja koncesije i dodjeli koncesije na pomorskom dobru, u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže, radi realizacije turističkog razvojnog projekta Kupari.

Prijedlog o davanju suglasnosti upućuje se Hrvatskom saboru, kako bi se obvezujući krug natječaja za Kupare mogao raspisati za koncesijsko razdoblje od 99 godina. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene