Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Odobreno uplovljavanje američkog ratnog broda u Split

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na sjednici u četvrtak odobrila uplovljavanje američkog ratnog broda u Split krajem ove godine, a odobrena je i isplata više od tri milijuna kuna za podmirenje troškova zbrinjavanja migranata.

Vlada je odobrila američkom ratnom brodu USS Harry S. Truman (CVN 75) da u prosincu ove godine uplovi u unutarnje morske vode Republike Hrvatske i luku Split, no odluka nije pojašnjena.

Ujedno, donesena je odluka o dodjeli više od 3,01 milijuna kuna iz proračunskih zaliha za podmirenje troškova nastalih zbrinjavanjem migranata. Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje dodijeljeno je pritom 2,29 milijuna kuna, dok je preostalih 720,4 tisuće kuna namijenjeno Robnim zalihama za podmirenje troškova za nabavu robe i usluge prijevoza robe za potrebe migranata i plaćanje trošarine na energente za eurodizel gorivo.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika"

Uz to, Vlada je odlučila i Vrhbosanskoj nadbiskupiji iz Sarajeva iz proračunskih zaliha dodijeliti 382,2 tisuće eura u kunskoj protuvrijednosti za podmirenje druge rate kredita kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak za izgradnju svećeničkog doma u Sarajevu.

Prihvaćeno je i izvješće o korištenju sredstava iz proračunskkih zaliha tijekom listopada ove godine, a prema kojem je prošlog mjeseca ukupno utrošeno više od 22 milijuna kuna, od čega je 21,2 milijuna kuna utrošeno na zbrinjavanje izbjeglica. Riječ je o sredstvima doznačenima Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, Ministarstvu unutarnjih poslova te Robnim zalihama Ministarstva gospodarstva.

Kako je tijekom listopadu došlo do preknjiženja naknada i troškova po sudskim presudama, odnosno ovrhama koje su teretile proračunsku zalihu "u značajnom iznosu", u izvješču koje je Vlada prihvatila iskazano je negativno stanje u iznosu od 289 tisuća kuna.

Na dnevnom su redu bile i tri tehničke odluke vezane uz korištenje fondova Europske unije, a potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić je istaknuo da je u ovoj godini do sada otvoreno ukupno 78 javnih poziva, odnosno natječaja za dodjelu oko 1,2 milijarde eura. Do kraja godine bi trebalo biti otvoreno još 36 natječajA za oko 750 milijuna eura, što znači da bi ove godine ukupno trebali biti otvoreni javni pozivi za korištenje gotovo dvije milijarde eura iz EU fondova, kazao je Grčić. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene