Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj iz Kenije

Higijenski uložak razotkrio horor kojem su izložene radnice: ''Odmah se sve skidajte!''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Posramljivanje žena zbog menstruacije još uvijek je veliki problem, ne samo u Keniji, no teror kojem su radnice u toj zemlji bile opet nedavno izložene dodatno je ukazao na diskriminaciju i kršenje ljudskih prava žena.

Tri osobe su uhićene nakon što su radnice u tvornici mliječnih proizvoda u Keniji bile prisiljene skinuti odjeću kako bi se otkrilo tko je bacio iskorišteni higijenski uložak u pogrešnu kantu za smeće.

Menadžerica tvrtke okupila je radnice kako bi saznala tko je bacio uložak u krivu kantu, a s obzirom na to da nitko nije priznao krivnju, natjerala ih je da se skinu.

''Voditeljica je pronašla iskorišteni uložak u jednoj od kanti a, koliko sam shvatila, ta kanta nije bila namijenjena odlaganju higijenskih uložaka. Okupila je radnice i pitala tko je odgovoran, a kad nije dobila odgovor, odlučila je na svoj način otkriti krivca kako bi ga mogla kazniti'', objavila je senatorica Gloria Orwoba govoreći o pozivu za pomoć koji je primila s obzirom na to da vodi kampanju protiv posramljivanja zbog menstruacije.

Tvrtka je pokrenula svoju istragu i optuženu menadžericu suspendirala do zaključenja, a na službenoj internetskoj stranici objavili su da njezin postupak ne odražava politiku tvrtke: ''Angažirali smo stručnjaka za žensko zdravlje da bismo pomogli u senzibiliziranju osoblja, poboljšali komunikaciju i ojačali postojeće procedure i politike.''

Zbog nedopustiva ponašanja, provedena je istraga policije, koja je lokalnim medijima rekla da je provedeno temeljito istraživanje tijekom kojega su ispitane žrtve prije nego što je uhićeno troje osumnjičenih.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tetka perioda Počinje prvi Festival menstruacije u Hrvatskoj: Znate li što su menarha i klitoris?

Pročitajte i ovo Ilustracija Polugodišnja izvješća Stranke objavile koliko se novca slilo u partijske kase: HDZ-u jako dobro ide, neki nisu dobili ni centa

Slični incidenti već su se događali u drugim tvrtkama na tom području, a i sama Orwoba, podsjetio je BBC, susrela se s diskriminacijom kad joj je prije nekoliko mjeseci naređeno da napusti parlament zbog mrlje od krvi na hlačama.

Problem traje već dugo vremena, naime, prije četiri godine 14-godišnja djevojčica oduzela si je život nakon što ju je učiteljica posramila u razredu kada joj je uniforma bila umrljana menstruacijom, podsjeća CNN.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene