Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kiša i dalje pada

Nevrijeme poharalo Hrvatsku: Zabilježen rekordan val od gotovo 11 metara, potopljeni Podrumi Dioklecijanove palače, riječka tržnica, rive...

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je posljedice olujnog nevremena po županijama. Najviše posla imaju vatrogasci koji ispumpavaju poplavljene prostore i uklanjaju srušena stabla.

Istarski vatrogasci imali su više od četrdeset intervencija radi ispumpavanja vode ili uklanjanja stabala i granja s prometnica u noći s utorka na srijedu kada je pala nova obilna kiša te su porasli vodostaji rijeka, potvrdio je za Hinu zapovjednik pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudio Karlović.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Požar kod Šibenika Radi se na dogašavanju Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca: "Izgorjela je površina od oko 450 hektara"

"Vatrogasci su najviše intervencija radi ispumpavanja vode imali u Puli, i to u dvanaest navrata, zatim u Rovinju u deset slučajeva, Umagu, Poreču i Pazinu, no situacija je pod nadzorom", izvijestio je Karlović.

Zbog obilne vode na kolniku od jutros je zatvorena dionica istarskog ipsilona Pula – Kanfanar u oba smjera, zatim cesta Umag – Buje kod mjesta Juricani te cesta Antenak-Tarska vala.

Obilna kiša pala je na potezu od Kanfanara do Vižinade, a prema mjerenjima meteoroloških postaja u Istri do sedam sati u srijedu ujutro, postaja u Kanfanaru zabilježila je 81 mm, a ona u Mekišima kod Vižinade 70 mm.

Najmanje kiše palo je na istoku Istre i oko Učke, između 3 i 6 mm, dok su postaje u Puli izmjerile između 17 i 19 mm, u Vodnjanu je izmjereno 37 mm, a u Marčani 27 mm.

Porastao je i vodostaj istarskih rijeka - u jedan sat iza ponoći Raša je kod Potpićna dosegla 348 cm, no vodostaj je u padu i u 7 sati iznosi 298 cm. Vodostaj Mirne na Ponte Portonu raste, jutros iznosi 348 cm, nakon jučerašnjih 24 cm, no za sada izlijevanje iz korita ne prijeti.

Prema prognozama, kiša će u Istri postupno slabjeti, a do poslijepodneva na većem dijelu područja i prestati.

Potopljeni Podrumi Dioklecijanove palače

Iz Muzeja grada Splita su javili da su poplavljeni Podrumi Dioklecijanove palače iz kojih vatrogasci ispumpavaju vodu, zbog čega su Podrumi danas zatvoreni za posjetitelje.

"Od noćas su potopljeni Podrumi Dioklecijanove palače. Osim obilne kiše, podignula se i razina mora, pa u Podrumima već postavljene pumpe nisu bile dovoljne za borbu s vodom. Domarima Muzeja grada Splita Tonću Vatavuku i Igoru Čotiću u izbacivanju vode iz Podruma od ranog jutra pomažu i vatrogasci, no jaka kiša i dalje pada. Kiša će, kažu meteorolozi, posustati tek poslije 16 sati, Podrumi su danas zatvoreni za posjetitelje", javili su iz Muzeja.

Zamutila se voda za piće u Splitu

Iz splitskog Vodovoda obavještavaju građane da je velika količina kiše zamutila izvor rijeke Jadro koja pitkom vodom napaja šire područje Splita.

Još ima zaliha pitke vode pa je voda iz slavina još ispravna za piće, ali očekuje se da bi se uskoro mogla zamutiti u vodoopskrbnoj mreži na području Splita, Solina, Podstrane, Kaštela, Segeta, Okruga i Trogira. O svim promjenama na vrijeme će obavijestiti javnost, kažu.

Poplavljena riječka tržnica i šibenska riva

Zbog obilne kiše poplavila je i riječka tržnica, a more se u srijedu ujutro još nije povuklo. Slično je i u Šibeniku, gdje je more preplavilo rivu i terase kafića te je došlo i do obiteljskih kuća.

Kod Dubrovnika zabilježen rekordan val od gotovo 11 metara

"Hrvatski hidrografski institut izmjerio je 12. 11. 2019. godine u 16 sati rekordan val na Jadranu. Taj val zabilježen je u akvatoriju grada Dubrovnika pokraj otočića Sv. Andrija. Maksimalna visina vala iznosila je Hmax = 10,87 m s pripadajućom značajnom visinom vala Hs = 4,75 m (stanje mora 6) i perioda T = 10 s. Val je došao iz smjera Dirp = 167.1 °", priopćili su iz Hrvatskog hidrografskog instituta.

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je posljedice olujnog nevremena po županijama.

Dubrovačko-neretvanska županija

12. studenog u prijepodnevnim satima olujno nevrijeme praćeno jakim južnim vjetrom i kišom zahvatilo je Dubrovačko-neretvansku županiju. Županijski Centar 112 Dubrovnik poslije 10 sati zaprimio je više dojava i zahtjeva za angažiranjem žurnih službi. U NP-u Mljet srušilo se nekoliko borova na D120, dojavljeni su odroni na D8 u mjestu Slano i cesti Prižba – Brna, srušeno je nekoliko telefonskih stupova, stupova električne mreže te stabala i grana u više naselja (Lovorno, Bosanka, Mandaljena, Vela Luka, Polače). U 01:59 (13. studenog) primljena je informacija od JVP-a Konavle da je zbog velike razine plime, na Lapadskoj obali, more došlo do ulaza u kuće koje se nalaze uz rivu. U nekoliko kuća more je ušlo u prizemlja i putem odvodnih kanala. Vatrogasci su pristupili ispumpavanju vode, ali su prekinuli intervenciju dok se more ne povuče. Lapadska obala zatvorena je za sav promet od 3 sata. O navedenom događaju obaviještene su nadležne službe. Voditeljica Službe civilne zaštite Dubrovnik obišla je mjesto događaja. Nema dojava o ozlijeđenim osobama.

Splitsko-dalmatinska županija

12. studenog od 11:30 olujno nevrijeme, praćeno jakim južnim vjetrom i kišom, zahvatilo je Splitsko-dalmatinsku županiju. Nevrijeme je izazvalo probleme u pomorskom i cestovnom prometu. Zaprimljene su dojave o odronima na prometnice, rušenju stabala i grana te stupova javne rasvjete i prometne signalizacije. Primljeno je i nekoliko dojava o oštećenjima na stambenim zgradama i drugim objektima. Na trogirskom području (Seget – Vranjica) bilo je problema u opskrbi električnom energijom. Od 15:30 vjetar se polako smirivao. Oko 3 sata (13. studenog) južni vjetar ponovo je počeo jačati. Stablo je palo preko većeg dijela državne ceste D8 u naselju Brzat (Omiš) te se promet odvijao uz regulaciju policije. U naselju Pisak (Omiš) došlo je do pojave odrona na prometnicu. Zbog kvara na "VP 10kV Broćanac" u vremenu od 2:10 do 3:30 bez opskrbe električnom energijom bili su potrošači u naseljima Broćanac, Korušca, Lećevica i Kladnjice. U vremenu od 4:00 do 6:00 primljene su dojave o poplavljivanju nekoliko obiteljskih kuća i poslovnih prostora (u Kaštel Štafiliću, Trogiru, Segetu, Kaštel Sućurcu). Nema dojava o ozlijeđenim osobama.

Šibensko-kninska županija

12. studenog od 13:40 olujno nevrijeme praćeno jakim južnim vjetrom i kišom zahvatilo je Šibensko-kninsku županiju. Vatrogasne postrojbe imale su 25 tehničkih intervencija uklanjanja stabala i drugih objekata s prometnica i kuća na području Šibenika, Grebaštice, Brodarice, Vodica, Tisnog, Zatona, Primoštena i Dubrave. Poduzeća "Ceste Šibenik" i "Komunalno redarstvo" s "Gradskim zelenilom" odradili su 13 intervencija uklanjanja stabala s prometnica i gradskih ulica. Dojavljen je pad stabala na četiri vozila u Šibeniku, pad stabla na kiosk Tiska i obiteljsku kuću te nasukavanje dvije jedrilice otrgnute s veza. Zbog kvara su bez električne energije kraće vrijeme bili potrošači elektroopskrbnog sustava u naseljima Dubrava kod Šibenika, Primošten Burnji, Protege – Danilo Biranj i Siverića kod Drniša, dok se kvar u napajanju kninskog vodovoda u mjestima Golubić i Strmice još uvijek otklanja. Zbog visoke razine mora tijekom noći su izvršene dvije tehničke intervencije ispumpavanja iz prizemnih prostorija (Rogoznica i Vodice). More je poplavilo i dijelove obale u Šibeniku, Rogoznici, Vodicama i Tisnom. Zbog jakog su vjetra i grmljavine od 1:02 bez opskrbe električnom energijom potrošači u naseljima Konjevrat, Žaborić, Grebaštica, Jadrtovac, Špardići (oko 1800 korisnika). Nema dojava o ozlijeđenim osobama.

Zadarska županija

12. studenog oko 14 sati olujno nevrijeme praćeno jakim južnim vjetrom i kišom zahvatilo je Zadarsku županiju. Županijski centar 112 Zadar zaprimio je dojave o odronu kamenja (Jurjevac, Rovanjska), poplavljenom kolniku (Obala kneza Trpimira u Zadru), otrgnutoj brodici (Karinski zaljev), oštećenju brodica (Zadar, Foša). Tijekom noći zaprimljeno je i više dojava o padanju stabala i grana na prometnice.

Primorsko-goranska županija

12. studenog u prijepodnevnim satima jak južni vjetar zahvatio je Primorsko-goransku županiju. Jak vjetar tijekom dana i večeri 12. studenog izazvao je probleme u pomorskom i cestovnom prometu. Na riječkoj tržnici zbog vjetra je došlo do dizanja mora. U Lovranu je došlo do pada stabla, bez daljnje štete. Nema dojava o ozlijeđenim osobama.

Istarska županija

12. studenog oko 18 sati olujno nevrijeme praćeno jakim južnim vjetrom i kišom zahvatilo je Istarsku županiju. Županijski centar 112 Pazin primio je više dojava građana, 16 dojava o srušenim stablima na prometnice. Vatrogasne ekipe promptno su ih uklonile. Zbog velikih valova i plime poplavljena je dionica D75 kod Antenala (Novigrad), koja je bila zatvorena za sav promet od 19:43 do 00:30 sati (13. studenog) te lokalna prometnica ŽC 5214 kod Zambratije koja je zatvorena za sav promet od 22:22. Poplavljeni su dijelovi grada Umaga koji su najviše izloženi južnom vjetru (Riječka ulica, Moela, i Trg Slobode u starom gradu gdje je JVP Umag imao tri intervencije zbog prodora vode u stambene i ugostiteljske objekte. JVP Pula imao je jednu intervenciju ispumpavanja vode u kući u naselju Smoljanci (općina Svetvinčenat). Na dijelovima područja općina Svetvinčenat, Sv. Petar u šumi, Kanfanar, Oprtalj i Sv. Lovreč došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom. Zaprimljeno je i nekoliko dojava o nagnutim stupovima HEP-a te oštećenim prometnim znakovima. Prema izvješću VOC-a, JVP Pula imao je osam tehničkih intervencija uklanjanja stabala i jednu intervenciju uklanjanja skele koja je pala na kuću; JVP Rovinj četiri intervencije pomicanja vozila u Rovinju s rive i jednu intervenciju uklanjanja stabla; JVP Poreč dvije intervencije uklanjanja stabala te jednu intervenciju vađenja vozila iz vode na kolniku kod Antenala; JVP Pazin četiri intervencije uklanjanja stabala te JVP Labin dvije intervencije uklanjanja stabala. Promet je na Istarskom ipsilonu od 5:52 u prekidu od čvora Kanfanar do Pule zbog vode na kolniku, najviše kod čvora Bale. Nema dojava o ozlijeđenim osobama.

(I.K./M.R./Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene