Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajući podaci

Svako treće dijete prekomjerne je tjelesne težine: Ako Hrvatska nešto ne poduzme, očekivani životni vijek djece znatno će se skratiti

Aktualno Galerija Problem pretilosti - 5 Problem pretilosti - 5 Foto: DNEVNIK.hr Problem pretilosti - 4 Problem pretilosti - 4 Foto: DNEVNIK.hr Problem pretilosti - 3 Problem pretilosti - 3 Foto: DNEVNIK.hr Problem pretilosti - 2 Problem pretilosti - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Problem pretilosti - 1 Galerija 1/7 >>
Svako treće dijete u Hrvatskoj ima prekomjerenu težinu, rezultat je novog istraživanja.

Čak 36%, toliko djece u dobi od 8 do 9 godina ima višak kilograma.

Prekomjerna tjelesna masa i debljina najčešće su zabilježene kod dječaka, njih 38,5 posto, u odnosu na 33,7 posto djevojčica. Zanimljivo, problem je izražen i u jadranskoj regiji. I tu nismo izolirani. I u svijetu je tako: sjevernjaci su vitkiji, a kako se ide prema jugu problem raste.

"Zaustavili smo porast kod dječaka, no došlo je do zaista velikog porasta kod djevojčica, naročito djevojčica jadranske regije od 9% od 2015", rekla je prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović iz Odjela za promicanje tjelesnog zdravlja pri Hrvatskome zavodu za javno zdravstvo.

Odgovor na pitanje zašto je sitacija takva nalazi se na tanjuru. Malci vole kad se na njemu nađu i voće i povrće, meso, dok ribom i nisu oduševljeni.

Devetogodišnja Iva tako bi bez dvojbe između variva i pizze odabrala pizzu dok njezin vršnjak Matej tvrdi: " Izabrao bih oboje, zato jer volim i pizzu i varivo".

Pročitajte i ovo Predsjednik na rođendanu - 2 Staro obećanje Devedesetogodišnjak nakon iznenađenja predsjednika Milanovića: "Tri sata prošla su ka minut"

Tek oko 3 posto djece konzumira preporučenih pet porcija voća i povrća na dan. Ali zato svako četvrto dijete ili njih više od 26 posto četiri i više puta na tjedan pije zaslađene sokove.

"Više ih dana u tjednu konzumira nego što ih ne konzumira. To je značajan broj s obzirom na to da su ta pića često izvor nekih skirevenih kalorija o kojima niti ne razmišljamo, a nisu nutritivno bogata, dakle ništa ne dobivamo od njih", upozorava socijalna pedagoginja Helena Križan.

"Kad popijete pola litre nekog napitka, morate znati da ste svome djetetu ili samom sebi, dali oko 10 vrećica onog šećera za kavu što je zapravo jako puno", dodaje prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović

Pročitajte i ovo Paket Vladinih mjera - 4 I mirovine dio mjera Vlada će odigrati posljednju kartu uoči raspuštanja Sabora: Evo što će biti s računima za plin i struju te cijenama proizvoda

Pročitajte i ovo Olujno jugo na području Splita - 2 Vremenska prognoza U tjedan smo ušli s olujama i pljuskovima: Donosi li ostatak tjedna stabilizaciju vremena?

Jako puno vremena se provodi i ispred ekrana. Čak 40% djece više od dva sata.

"Pokazalo se da je svako treće dijete za vrijeme pandemije u usporedbi s vremenom prije pandemije, povećalo svoje vrijeme koje provodi pred ekranima i smanjilo vrijeme koje provodi u aktivnoj igri", rekla je liječnica Nika Šlaus.

Svaki treći roditelj primijeti problem kod djeteta. Ne može se sve svaliti na roditelje, kaže Musić Milanović. I dodaje da svi skupa moraju djelovati. Za ministra financija kaže da bi bilo dobro da preusmjeri više novca u prevenciju, a ima savjet i za roditelje.

"Uvedite voće i povrće, pokušajte smanjiti zaslađene napitke jer oni su izvor skrivenih kalorija i dajte djeci što više da budu vani", savjetuje.

Jer ako se ovako nastavi, skratit će se očekivano trajanje života djece rođene 2050. godine za čak tri i pol godine.
 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene