Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica nakon 3 godine

Vijeće za obranu predstavilo prijedlog strategije obrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pod predsjedanjem predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ive Josipovića, danas je održana 6. sjednica Vijeća za obranu na kojoj je ocjenjeno da su u proteklom razdoblju donesene ključne strateške odluke po pitanju modernizacije i uravnotežene izgradnje potrebitih sposobnosti Oružanih snaga te je, među ostalim, ministar obrane predstavio završni prijedlog Strateškog pregleda obrane.

Temeljem Zakona o obrani sjednica je sazvana dogovorom Predsjednika Republike i predsjednika Vlade Zorana Milanovića. Uz Predsjednika Republike i predsjednika Vlade, na sastanku su sudjelovali Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora, Ante Kotromanović, ministar obrane, Slavko Linić, ministar financija, Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova, general pukovnik Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i Zlatko Gareljić, savjetnik Predsjednika Republike za obranu. Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora opravdao je svoj nedolazak na sjednicu, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika RH.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat protiv Rusije Poljska će pomoći Ukrajini da vrati vojno sposobne muškarce: "Čine sve kako bi poslali vojnike na bojište" Rafalei stigli u Hrvatsku Iz minute u minutu Što je Hrvatska kupila za više od milijardu eura? Najubojitije im je oružje raketa METEOR

>> FOTOGALERIJA Hrvatski vojnici oduševili Francuze povijesnim uniformama

Uvodno, Vijeće je potvrdilo kako su u proteklom razdoblju donesene ključne strateške odluke po pitanju modernizacije i uravnotežene izgradnje potrebitih sposobnosti Oružanih snaga: dovođenje u završnu fazu projekta borbenih oklopnih vozila 8x8, produženje borbenih resursa zrakoplova MIG-21 i helikoptera MTV 1, te provedba procesa javne nabave obalnih ophodnih brodova za potrebe Obalne straže.

Ministar obrane uvodno je predstavio završni prijedlog Strateškog pregleda obrane koji je prošao potrebito usuglašavanje i pripremljen je za donošenje na jednoj od sljedećih sjednica Vlade RH. Nadalje, predočio je planove po pitanju izrade temeljnih strateških dokumenata iz područja obrane vezanih uz razvoj sposobnosti Oružanih snaga u predstojećem srednjoročnom razdoblju.

Mala, profesionalna i mobilna vojska

Po pitanju strateških temeljnih i planskih dokumenata, naznačeno je kako je izrada prijedloga Dugoročnog plana razvoja OS RH u uznapredovaloj fazi, a jednako tako u sljedećem vremenu intenzivirat će se dinamika izrade ostalih strateških dokumenata iz područja obrane: Strategije nacionalne sigurnosti i Strategije obrane. Naglašeno je kako temeljni strateški dokumenti trebaju uvažavati ne samo činjenicu da je RH punopravna članica NATO-a i EU, nego da se ujednačeni razvoj sposobnosti sustava obrane treba temeljiti na stvarnim i održivim parametrima koji moraju uvažavati realne gospodarske i materijalno-financijske mogućnosti države. Istaknuto je i kako se u sljedećih 10 godina vojska mora preformirati, i to u malu profesionalnu mobilnu vojsku.

Postignuto je suglasje oko daljnjeg sudjelovanja RH i Oružanih snaga u operacijama potpore miru, težišno u NATO vođenim misijama ISAF i KFOR, a nakon 2014. godine i u operaciji NATO Resolute Support u Afganistanu. Raspravljena je perspektiva angažiranja OS RH u snagama visoke spremnosti NATO saveza i EU. Naglašena je potreba održavanja potrebite razine sposobnosti Oružanih snaga u cilju potpore i pomoći civilnom stanovništvu i društvu u slučajevima kriza, elementarnih, prirodnih nepogoda i mogućih tehničko-tehnoloških akcidenata, navodi se u priopćenju sa sjednice Vijeća za obranu. (I.T./T.Š./Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene