Obavijesti Video Pretražite Navigacija

FOTOGALERIJA Hrvatski vojnici oduševili Francuze povijesnim uniformama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović pljeskom je u Parizu ispratio hrvatsku zastavu koju su nosili pripadnici Hrvatske vojske u svečanom vojnom mimohodu kojim Francuska obilježava nacionalni praznik, dan pada Bastille.

Fotografije možete pogledati u galeriji.

Pročitajte i ovo Rafalei u Hrvatskoj povijesni prelet VIDEO Snimka iz kokpita: Pogledajte kako su piloti iz Rafalea pozdravili hrvatske građane! Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 12 Povijesni prelet FOTO/VIDEO U četvrtak se na hrvatskom nebu ispisuje povijest: Anušić objavio veliku vijest

>> Josipović na mimohodu prigodom Dana pada Bastilje, marširaju i hrvatski vojnici

 

>> Josipović s Hollandeom: 'Europska perspektiva snažan je motivator'

U Parizu je održan tradicionalni vojni mimohod na kojem su sudjelovali i pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Ešalon OS RH sastavljen je od 71 pripadnika Počasno-zaštitne bojne, dva pripadnika Hrvatske kopnene vojske, te po jednog pripadnika Hrvatske ratne mornarice i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Na mimohodu održanom na najpoznatijoj pariškoj aveniji Champs Elysees na relaciji između Slavoluka pobjede i trga Concorde osim pripadnika OS RH i zemlje domaćina Francuske sudjelovale su oružane snage Malija, zatim afričkih država angažiranih u UN misiji u Maliju, te kombinirani ešaloni francusko-njemačke brigade.

Pariški vojni mimohod neprekidno se održava od 1880. godine što ga čini najstarijim vojnim mimohodom na svijetu, a predstavlja vrhunac obilježavanja najvećeg francuskog nacionalnog blagdana. Na današnji dan 1789. godine francuski narod je napadom na tamnicu Bastille započeo revoluciju koja je rezultirala svrgavanjem cara Louisa XVI i uspostavljanjem Francuske Republike.

Na predsjedničkoj tribini gosti francuskog predsjednika Francois Hollandea bili su glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, a među ostalim visokim uzvanicima bili su nazočni ministar obrane RH Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH general Drago Lovrić.
Posebnu pozornost svih na samom mimohodu izazvala je tradicionalna povijesna hrvatska odora koju su nosila šestorica pripadnika ešalona. Mnogi sudionici mimohoda htjeli su se fotografirati s njima za uspomenu.

Zbog izrazite razlike u visini u odnosu na ostale sudionike mimohoda domaćini su pripadnike našeg ešalona u šali nazvali Avatarima, aludirajući na likove iz poznatog filma Jamesa Camerona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene