Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je to rekla?

VIDEO 'Podsjetit ću na ove moje riječi iduće godine, kad krene KAOS!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborsku zastupnicu Vesnu Škare Ožbolt zanima zašto se od Visokog kaznenog suda odustalo te koji bi bio njegov financijski trošak. 'Nema troška jer nema suda', odgovorio joj je Miljenić.

'Ostaje pitanje zbog čega se odustaje od Visokog kaznenog suda. Visoki kazneni sud je već neko vrijeme uključen kao sud koji će rješavati kaznenopravnu praksu. Nisam dobila jasan odgovor zašto se od toga odustalo. Osnivanje tog suda ne bi značilo povećanje pravosudnog aparata, jer takvo rješenje je podrazumijevalo ukidanje dijela županijskih sudova. Ti suci bi ostajali za rad na građanskim predmetima kojih je više i koji će, čini se, potopiti ovaj pravosudni sustav. U perspektivi, osnivanje Visokog kaznenog suda stvorile bi se pretpostavke da se ujednači sudska praksa. Ovakvo ujednačavanje sudske prakse na svim sudovima, mislim da neće dobro završiti', rekla je zastupnica DC-a Vesna Škare Ožbolt u Saboru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukinute 43 odredbe Stupa na snagu novi ZKP: Evo kakve promjene donosi Slika nije dostupna Problemi oko MOL-a Evo što je Milanović rekao o napetoj situaciji s Mađarskom

Ministru Orsatu Miljeniću koji je branio izmjene Zakona o kaznenom postupku po kojima bi od 1. travnja 2015. županijski sudovi postali mjerodavni za odlučivanje o žalbama protiv presuda svih općinskih sudova u kaznenim predmetima, a odluka o tome kojem će županijskom sudu predmet biti dodijeljen donosi se nasumičnom algoritamskom dodjelom predmeta, napomenula je kako bi trebao početi u Sabor dolaziti s financijskim izračunima koliko što košta kada su u pitanje ove izmjene.

Opet se mijenja ZKP!

'Prijedlog je bio da Visoki kazneni sud ima svoje odjele u četiri grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku i da se predmeti i sa Općinskih sudova dodjeljuju ovim sustavom rotiranja na ta četiri odjela. Koliko je benefit Visokog kaznenog suda u odnosu na sve što se sada nudi ne znamo, ali krajnje je vrijeme da saborski zastupnici počnu dobivati nekakve računice, posebno financijske. Koliko vidim, novca za pravosuđe i nema previše, a pravosuđe traži novce. Treba vidjeti što je financijski najisplativije, a sve u cilju brze i kvalitetne pravde koja će stvarati osjećaj pravde, a ne samo pravde na papiru.

Ministre, ovdje bi stoga trebalo dolaziti s financijskim kalkulacijama. Ovo su sve reformske mjere koje zahtijevaju financijski podatak.

Posebno kada u prijedlogu zakona napišete da nema financijskih troškova. A ima ih. I sami ste rekli da ih ima. Napisali ste da ne zahtjeva dodatna sredstva, a zahtjeva jer ćete morati uložiti u video nadzore, opremu... ', kazala je Škare Ožbolt.

Odgovarajući na repliku nezavisnog zastupnika Branka Vukšića kaže da se već dvije godine kalkulira s Visokim kaznenim sudom. 'U dvije godine nemamo izračun koliki bi to bio trošak, koliko bi se ljudi moralo povući sa Županijskih sudova. U dvije godine nismo napravili apsolutno ništa i zato moje pitanje nije bilo slučajno', rekla je zastupnica.

Vukšiću je napomenula da i on priča napamet. 'Kažete: uvođenje bi bilo skupo. A kako znate kad nemate izračun? Mislim da će cijela situacija s rotacijom izazvati kaos. I ova reorganizacija mjere sudova. Ja ću vas podsjetiti na ove moje riječi iduće godine, kad krene kaos, da sam na to upozoravala. Pitanje je koliko će to novaca koštati', bila je ljuta Škare Ožbolt.

Ministar Miljenić odgovorio joj je kako ne vidi zašto računati trošak nečega što se nećemo ni uvesti. 'Nema izračuna troška jer ga nema, nema suda i ako takav ne proizvodi trošak', zaključio je Miljenić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene