Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Jedna od najmanjih i u svijetu

VIDEO Ovo je najmanja crkvica u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posjetili smo najmanju hrvatsku i jednu od najmanjih svjetskih crkava - crkvicu svetoga Martina u Splitu. Dio njezinih zidova datira iz petog stoljeća, a danas oduševljava posjetitelje.

Maleni prozori, klecala i oltar. Mjesta u crkvici nema previše, no brojni se tu dolaze moliti. 'Poslala sam i sinu sliku na mobitel dugo ju je držao kao zaslon, jer je to stvarno posebna crkvica', kaže Marija Parada iz Kaštela.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih Bojan Ivošević "netočne informacije" Splitska policija odgovorila na optužbe o policajcu u sačekuši: "Pokušao je smiriti sukob..."

Za vrijeme cara Dioklecijana to je bio uski hodnik. Kasnije, u devetom stoljeću preuređen je u crkvicu svetoga Martina. Dugačka je deset metara a široka samo sto šezdeset četiri centimetra. Veličine je manjeg autobusa. Najmanja je u Hrvatskoj i jedna od najmanjih na svijetu.

>> VIDEO Slučaj Dajla nije gotov, država ne odustaje od nekretnina

Crkvica je i nezaobilazna turistička atrakcija, a posjetili su je i turisti iz Njujorka. 'Mislim da je izvanredna. Jako je lijepa, sretna sam što smo je posjetili', rekla nam je njujorčanka Nia.

Mise se održavaju jedanput na godinu i to na današnji blagdan svetoga Martina. Nekoliko Splićanki htjelo se vjenčati upravo ovdje.

Crkvica je smještena iznad Zlatnih vrata, sjevernog ulaza u Dioklecijanovu palaču. Budući da je Sveti Martin zaštitnik siromaha časne sestre zajedno s posjetiteljima pomažu potrebitima prikupljajući milodare.

'Svi nama dođu u samostan tražiti nešto ili majka za djecu mlijeko ili siromasi, svakome damo nešto', kaže Gracija Radošević, časna sestra.

Zidovi crkvice datiraju čak iz petog stoljeća. Ona je dio zaštićene kulturne baštine UNESCO-a i vrijedan dragulj hrvatske povijesti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene