Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor države i crkve

VIDEO Slučaj Dajla nije gotov, država ne odustaje od nekretnina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država ne odustaje od nekretnina u istarskoj župi Dajla, koje je Upravni sud dodijelio Crkvi. Hrvatska smatra da je presudom oštećena.

Samostan Dajla i vrijedne nekretnine i dalje su predmet spora Hrvatske s Crkvom. Država je napravila nešto što se rijetko čini. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske podnijelo je Vrhovnom sudu Republike Hrvatske zahtjev za zaštitu zakonitosti na presudu Upravnog suda, o čemu će odlučivati Vrhovni sud Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Potpisivanje sporazuma Dinamov stadion "Nema više prepreka za izgradnju novog stadiona u Maksimiru": Plenković otkrio kada bi mogao biti gotov Zgrada u Zadru - 2 NA POLUOTOKU Odluka koja je podigla popriličnu prašinu: Država daruje Crkvi zgradu na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Zadru

Spor oko Dajle tako je daleko od rješenja. Naime, trideset milijuna eura vrijedna imovina nekad je pripadala benediktincima. Nakon nacionalizacije Jugoslavija je benediktince obeštetila.

>> Evo koje su posljedice konačne sudske odluke o Dajli

'Po tome, za mnoge od nas pitanje je riješeno, ali benediktinci tu postavljaju poteškoće', rekao je Adalbert Rebić, teolog. I traže još novca. Hrvatska je pravna slijednica međunarodnih ugovora između Italije i Jugoslavije. Dovoditi ih u pitanje, znači izazvati poteškoće. I po pitanju vladavine prava i financijski.

'Otvaranje na bilo koji način, bilo kojeg međunarodno potpisanog sporazuma jest otvaranje Pandorine kutije', rekla je Jadranka Kosor, bivša premijerka.

O Dajli je prošle godine s tadašnjim papom Benediktom razgovarao premijer Zoran Milanović. 'Što će se dogoditi pred hrvatskim sudovima, to ja ne mogu reći. Ali da nekakvo džentlmensko, solomonsko rješenje moramo naći, to je u prvom redu posao ministra pravosuđa Orsata Miljenića. Moramo ga naći, jer to je red', rekao je Milanović 29. listopada 2012.

No, nisu ga našli. Mnogi smatraju da je greška što predsjednik Ivo Josipović nije informirao Papu Franju o tom slučaju. 'To uopće nismo spominjali. Naime ta je priča dignuta s dnevnog reda odlukom visokog upravnog suda RH', rekao je Josipović prilikom posjeta Papi 10. listopada ove godine.

Ali potez DORH-a pokazuje da je Dajla još itekako na dnevnom redu. Premijerka za čijeg je mandata cijeli slučaj otvoren, smatra da je to nastavak politike njezine Vlade. 'Mislim da uvijek svaka Vlada i svaki premijer mora raditi ono što misli da je najbolje u interesu države, ponavljam u interesu države i zaštiti nacionalnih interesa', kaže Kosor.

Odluči li Vrhovni sud u korist hrvatske države, Crkva može pokrenuti Ustavni spor. A potom i spor pred sudom u Strasbourgu.

Dodajmo ovome da se prije nepuna dva tjedna ministar pravosuđa Orsat Miljenić sastao s kardinalom Josipom Bozanićem, a nakon toga je održana i sjednica povjerenstva Vlade i HBK koja se bavi imovinom oduzetom Crkvi u vrijeme Jugoslavije. Sjednici je prisustvovao i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene