Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prepirka u Saboru

VIDEO Pogledajte oko čega su se posvađali HDZ i SDP!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prisegu dvoje novih saborskih zastupnika zasjenila je prepirka HDZ-ovaca i SDP-ovaca.

U Saboru su danas prisegnuli Hrvoje Nekić i Marijana Žitko, koji u zastupničkim klupama mijenjaju dvije SDP-ove europarlamentarke - Biljanu Borzan i Sandru Petrović Jakovinu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio

No, njihovu zastupničku prisegu zasjenile su tvrdnje HDZ-a da kod verifikacije mandata novih zastupnika u sabornici nije bilo dovoljno zastupnika za donošenje bilo kakvih odluka. Naime, prije glasovanja sabornicu je napustila oporba, a ostao je samo Gordan Jandroković (HDZ), koji je tražio utvrđivanje kvoruma.

>> Svađa 'socijalnih partnera' pred novinarima, Mrsić uvrijeđen odjurio!

Stručne službe utvrdile su da je nazočno 77 zastupnika, na što je HDZ tražio stanku, nakon koje je Davorin Mlakar (HDZ) ustvrdio da su u kvorum pribrojani i Jandroković te dvoje zastupnika čije je mandate Sabor tek trebao verificirati.

Vladajuće je prozvao za 'silovanje demokracije', pozivajući ih da 'ne rade žrtve od novih zastupnika, koji bi danas trebali slaviti to što su postali zastupnici u Hrvatskom saboru'.

'U sabornici je bilo nazočno 77 zastupnika, od kojih je jedan bio kolega iz našeg kluba koji je tražio kvorum. Dvoje zastupnika kojima bi trebali danas biti verificirani mandati u trenutku kada ste željeli odlučivati nisu imali pravo glasa. To znači da je ukupan broj bio 75, što je nedovoljno za donošenje odluke, jer vam je falio glas koji Poslovnik pretpostavlja', obrazložio je Mlakar.

'Možda da se oporba od sada očituje dopisnim glasovanjem'

On je ironično prigovorio kako bi vladajući možda mogli predložiti da im oporba više ne treba u sabornici, 'možda da se očitujemo dopisnim glasovanjem'.

'Na ovaj način silovati demokraciju jer niste u stanju dovesti dovoljno zastupnika koji će glasovati za vaše prijedloge je potpuno neprihvatljivo, to je sukob s osnovnim pravilima i u suprotnosti je s demokratskim standardima postupanja parlamenta', rekao je još Mlakar.

Povratak u 19. stoljeće

'Na ovaj način želite dokazati da ste druga i drugačija vlast. Ja vam vjerujem potpuno - druga ste i drugačija vlast koja je korak po korak dalje od dosega i uzusa demokracije koje smo uspjeli postići u 20 godina, vraćate nas u 19. stoljeće svojim postupcima', zaključio je predstavnik HDZ-ovog kluba, pozivajući da se odluka o verificiranju mandata dvoje novih zastupnika proglasi nevažećom, a glasovanje ponovi.

Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić kratko mu je odgovorio da Poslovnik prekršen nije jer da on nije imao druge nego vjerovati stručnim službama, koje su mu dale podatak da kvoruma u Saboru ima. 'Ja moram vjerovati njima i to sam činio', rekao je.

Dragovan: Građane treba podsjećati da je HDZ na sudu

Na to je riječ uzeo SDP-ovac Igor Dragovan, koji je HDZ prozvao za opstrukciju, a zatim se osvrnuo na Mlakarov prigovor o 'drugoj i drugačijoj vlasti'.

'Treba građane podsjećati da je HDZ na suđenju pod optužbom da su koristili crne novce, ilegalne fondove i da su iz javnih novaca financirali svoje političke djelatnosti. To je činjenica. Bivši predjednik stranke i premijer je uredno optužen i oduđen u više procesa, ljudi koji su ovdje u ovom mandatu sjedili su otišli iz Sabora jer su priznali kriminalne radnje. Sjedili su u prvom redu tu u Saboru', rekao je Dragovan.

'Od prvog dana stručne službe su uredno brojale, nije se manipuliralo. Danas ste se krivo izbrojali i na tome radili opstrukciju verifikacije mandata novih zastupnika. (...) Govorili ste godinama da ste u pravu, ali trpali ste novce hrvatskih građana u privatne džepove', zaključio je svoje izlaganje Dragovan.

Stazić odbio posljednji prigovor

Mlakar se zatim javio s povredom Poslovnika, prigovarajući predsjedavajućem Nenadu Staziću da Dragovana nije upozorio da ne govori o temi. Stazić je prigovor odbio i nakon toga se prešlo na prisegu novih dvoje zastupnika.

HDZ zatražio pregled snimki sjednice

Naknadno nam je u HDZ-u potvrđeno da su od predsjednika Sabora Josipa Leke, koji je trenutno u službenom posjetu Azerbajdžanu, službeno zatražili da se uz pomoć snimki sjednice utvrdi je li u sporni kvorum bilo ubrojano i dvoje zastupnika koji tada još nisu bili prisegnuli.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene