Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar rada Mirando Mrsić uvrijeđeno je odjurio iz Banskih dvora nedugo nakon što je s predstavnicima sindikata i poslodavaca potpisao sporazum o osnivanju GSV-a


Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca potpisali su danas Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) te se odmah nakon potpisivanja posvađali pred novinarima.

Vezani članci Ilustracija Poskupjelo je gorivo: Ovo su nove cijene Krešimir Sever Je li Vladin paket pomoći dovoljan? "Cijene hrane divljaju i dalje"

Sporazumom je utvrđeno da u radu novog GSV-a sudjeluju šest ministara, četiri sindikalne središnjice i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) te je najavljeno da će prva sjednica biti održana u prvoj polovici srpnja.

No, kako će GSV u novom sastavu djelovati i hoće li se moći oko ičega dogovoriti veliko je pitanje jer su se socijalni partneri posvađali odmah nakon potpisivanja sporazuma, tako da je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić uvrijeđeno napustio dvoranu u Banskim dvorima u kojoj su davali izjave novinarima.

>> Mrsić: Zbog hitne procedure ponekad su zaobiđeni socijalni partneri, ali više neće

Mrsić je otišao iz dvorane nakon izjava predsjednika Matice hrvatskih sindikata Vilima Ribića koji je optužio Vladu da se ponaša "sektaški" i svađa sa svima, a posebno je napao predsjednika Vlade Zorana Milanovića, kome ne može oprostiti što ga je jednom prilikom nazvao "sindikalnim glavešinom".

Prije toga su Ribić i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever optužili Vladu da je glavni krivac što je socijalni dijalog u Hrvatskoj "srozan na najnižu razinu", te ustvrdili da se novi GSV osniva samo zato što Hrvatska mora imati takvo tijelo, budući da je ušla u Europsku uniju.

Sever je čak najavio da sindikalni čelnici, kao što su danas potpisali sporazum, isto tako mogu svoje potpise i prekrižiti ako se nastavi s politikom koja pritišće radnike da odustanu od svojih prava.

Pritom je poručio da ni sindikati niti radnici neće "progutati" priču o nužnosti fleksibilizacije radnog zakonodavstva, odnosno da neće prihvatiti prijedloge izmjena Zakona o radu koje traže poslodavci. Najavio je i da će sindikati tražiti da GSV raspravlja o monetizaciji autocesta i privatizaciji Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, čemu se sindikati oštro protive.

Ribić je pak ustvrdio da su u proteklom razdoblju sindikati upozoravali vlast da je politika štednje pogubna ali su im se, kao drevnoj proročici Kasandri koja je najavila propast Troje, svi smijali. Vrijeme je pokazalo da smo bili u svemu u pravu, rekao je Ribić i optužio Vladu da je koristila GSV kao paravan i izbjegavala na tom tijelu otvoriti raspravu o politici štednje.

Mrsić: EU inzistira na mjerama štednje

Ministar rada Mirando Mrsić odgovorio je kako EU i dalje inzistira na mjerama štednje, koje se moraju provoditi zajedno s razvojnim mjerama. Podsjetio je da je Hrvatska vrlo zadužena zemlja, koja iduće godine ulazi u "Europski semestar", tako da će u budućnosti EU kontrolirati njezin dug.

Ustvrdio je da Vlada nije potpisala sporazum o GSV-u s "figom u džepu" i najavio novo razdoblje u dijalogu između socijalnih partnera.

Mrsić uzalud uvjeravao sindikalce

Istina je da u prošlosti GSV nije razmatrao baš sve zakone, ali to se desilo jer je Vlada morala zbog ozbiljnosti situacije u zemlji donositi hitne mjere. To će se promijeniti te će ubuduće GSV raspravljati o svemu što socijalni partneri smatraju važnim, uvjeravao je Mrsić sindikalce, no, čini se, uzalud.

Čelnik HUP-a Ivica Mudrinić priznao je pak da se GSV dosad ne može pohvaliti nekim rezultatima, jer kada se nakon pet godina recesije pogleda što je GSV radio na početku krize, očito je da tada nisu baš bili efikasni niti donijeli odgovarajuće odluke.

Mudrinić: Bivša Vlada nije prihvatila naša upozorenja

Tadašnja Vlada nije prihvatila naše upozorenja, npr. u vezi izgradnje skupih sportskih dvorana ili subvencija kojima se kupovao socijalni mir, kaže Mudrinić ističući kako se nijedna zemlja ne može kontinuirano zaduživati da bi održavala tekuće poslovanje, a da ne završi u krizi.

Tek sada, u zadnjih pola godine do godinu dana, vidimo neke sitne pomake kojima se mijenja smjer pogrešne ekonomske politike, ali to nije dovoljno, rekao je Mudrinić i poručio sindikalcima da se treba okrenuti budućnosti, a ne gledati kako su se radnička prava branila prije 30 godina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju