Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ekipa magazina Provjereno na teren je poslala brkatu novinarku kako bi testirala koliko se Hrvati smiju!


Glasnim smijehom disanje se produbljuje i ubrzava, a puls nam skače na 120 otkucaja u minuti. Upravo tako, ni ne znajući, sami sebi snižavate krvni tlak i razinu šećera u krvi. Uz sve to smijeh razgrađuje hormone stresa. Da je smijeh borac broj jedan protiv stresa zna i Spomenka Žganec, prva licencirana voditeljica joge smijeha u Hrvatskoj.

Vezani članci Provjereno: Dragana Boromisa i Maja Medaković - 2 I snovi koje se ne usudimo sanjati mogu postati stvarnost: Priča novinarke Provjerenog Maje Medaković o Nadi i Dragani mogla bi dobiti sretan kraj Provjereno: Lažni pogrebnik u Slavoniji - 1 Da, i to je moguće: Slavonijom operira lažni pogrebnik i nitko mu ništa ne može - "Odakle ti pravo da oblačiš, da diraš tijelo?"

>> 'Smijeh je lijek koji se ne kupuje u ljekarni'

'Kad se smijemo luči nam se hormon sreće serotonin ili prirodni antidepresiv, endorfin ili prirodni hormon protiv bolova. Znači u našem organizmu imamo sve da bismo bili sretni i zdravi, samo to trebamo upotrijebiti u svakodnevnim situacijama', kaže za Provjereno Spomenka.

Smijeh pruduljuje život

Joga smijeha sastoji se od vježbi disanja, vježbi smijeha i meditacije. Pakistanski liječnik Madan Kataria 1995. godine osnovao je prvi Klub smijeha. Od tada je ovaj način rješavanja stresa postao iznimno popularan u svijetu. Iako kaskamo za trendovima, i kod nas ima onih koji su se spremni kreveljiti pred strancima. Svakodnevno smijanje mentalna je higijena. Uz to, jamče znanstvenici, produljuje život za čak sedam godina.

Mađioničar Jozo Bozo kao i Spomenka živi od smijeha. 'Prvi nastup za djecu je bio katastrofa jer sam ih podcijenio. Tada sam rekao da za djecu neću više nikada nastupati!', kaže Jozo. Od tada je prošlo gotovo dvadeset godina, a Jozo ima više od 500 dječjih predstava na godinu.

Smislu za humor deset godina života posvetio i Freud

Znanstveno dokazano, smijeh je zarazan. Htjeli ili ne htjeli naš mozak reagira čim čujemo nečiji prodoran smijeh. Humor je pak pravi emocionalan lijek. Čak je i slavni Sigmund Freud posvetio deset godina svojeg istraživanja upravo smislu za humor.

Umjesto da trošite novac na kremice protiv bora, poslušajte savjet, namrgođeno lice upotrijebi čak 46 mišića, a nasmijano tek 17. Stoga nabacite osmijeh ma kakav god on bio, jer takvi ste ipak najljepši.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju