Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Perušić opet cvjeta

VIDEO Mladi se polako vraćaju u rodni kraj, investicije samo ove godine oko 100 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U malu ličku općinu Perušić - vraća se život.

Perušić, mjesto koje je nekada brojilo trideset tisuća stanovnika, danas ima tek tri tisuće. No trend iseljavanja se zaustavio i mladi se polako vraćaju u rodni kraj. Većina s fakultetskim diplomama u ruci. Investicije u gospodarstvo samo ove godine su oko sto milijuna kuna, a otvara se stotinjak novih radnih mjesta. Ovog bi ljeta trebali početi radovi na gradnji kuća u naselju za mlade obitelji.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac Barbara Štrbac iz Kišinjeva Moldavci se boje da je eskalacija nasilja samo pitanje vremena: Događaji u proteklih nekoliko dana podijelili i odmetnutu regiju Građani očajni zbog spore obnove Banovine - 3 Tuga Banovina tri mjeseca nakon potresa ne vidi napredak, stanovnici u suzama: "Na što liči naš grad... i nitko se ne bori za njega"

Sudeći po interesu - za koju bi godinu mogla biti poprilična gužva u malom Perušiću.

'Zdravije je i svakako mi je draže za moje dijete da odraste tu', kaže Andrea Dasović Murgić, Perušić. 'Ako se zaželimo veće sredine tu nam je blizu Zadar', rekla je Iva Rukavina iz Perušića.

U godinu dana u Hrvatskoj nestao grad veličine Knina

Osnovna bi škola uskoro trebala biti digitalizirana. Mnogi učenici nakon školovanja mogli bi naći posao u Perušiću jer industrijska se zona širi. 'Očekujemo do kraja godine investiciju od 100 milijuna kuna i sto radnih mjesta', rekao je Ivan Turić, načelnik općine Perušić.

Osim posla mnogi mladi mogli bi u Perušiću naći i svoj dom. Naselje Kunjača predviđeno je za stotinjak obiteljskih kuća za mlade. Infrastruktura je gotova, a radovi bi na kućama uskoro trebali početi. Više od četiri tisuće gostiju na godinu posjeti pećinski park - turističku atrakciju općine.

'Svibanj i lipanj su već fino popunjeni, a krajem travnja očekujemo prve škole, ekskurzije', kaže Katarina Milković, Pećinski park Grabovača.

Nisu u Perušiću zanemarili ni poljoprivredu. Uskoro bi trebao početi otkup voća, povrća, ali i samoniklog bilja. Perušić je nekada imao trideset tisuća stanovnika. Danas tek tri tisuće. No, nastave li se pozitivni trendovi, moglo bi se tražiti mjesto više u ovoj maloj ličkoj općini.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene