Hrvatska je prošle godine izgubila gotovo 50.000 stanovnika, prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Gotovo 17.000 više je umrlih nego rođenih, a oko 30.000 otišlo ih je u inozemstvo.


Kako bi spriječili smanjenje broja stanovnika u Perušiću u Lici, odlučili su se na gradnju naselja za mlade.

Strojevi napokon stižu u naselje Kunjača u Ličkoj općini Perušić. Dugo su stanovnici čekali ovaj dan. Na gradilište je počeo stizati i građevinski materijal koji daruje država, dok je zemljište poklonila općina. Osmijeh ne silazi s lica budućih stanovnika.

Jedanaest godina trajala je priprema dokumentacije za projekt gradnje ovog naselja sa sto obiteljskih kuća.

'Na svu sreću imamo puno zainteresiranih, sad ih 80 u realizaciji i očekujemo kroz mjesec, dva dana da će doći po pet obitelji do realizacije projekata i gradnja kuće', kaže Ivan Turić, načelnik općine Perušić.

I dok je Hrvatsku prošle godine napustilo gotovo 30.000 ljudi, neki se vraćaju u rodni kraj. 'Ja sam se vratila iz Pule i s troje djece sam došla živjeti tu. I djeca su jako sretna ovdje i sve im paše, zrak i sve. Ja sam sretna', rekla je Marijana Erjavec.

Povratak ljudi u općinu koja je nekada imala 30.000 stanovnika, a danas tek tri, veseli i mjesnog župnika.

'Prošle godine kada sam došao tu imali smo 57 sprovoda i 15 krštenja. Ove godine je bolja situacija do sada imamo 10 krštenih, 15 mrtvih', kaže župnik Josip Štefančić.

Mali Perušić postaje veliko gradilište. Posla ima i za konzervatore. Dio novih stanovnika mogao bi posao naći i u industrijskoj zoni koja se širi, ali i veći gradovi poput Gospića i Zadra gdje je lakše naći posao nisu daleko. Perušić čini se postaje mjesto pogodno za život.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr