Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Selo Karanac poznato je po pučkim okupljanjima. Na sajmu u tom jedinom baranjskom etno selu, pozornost su plijenile trbušne plesačice, ali i kulenova seka duga deset metara.


Vašarsko je šarenilo obojilo Karanac. Uskoro će Uskrs pa treba na vašaru sve pribaviti. Valja uz slano i nešto pikantno. Napravili su zato Baranjci kulenovu seku da joj nema kraja. 'Za ovakvu jednu kulenovu seku od 10 metara treba puno ljubavi, iskustva, dobre ljute paprike i ono što je ove godine veliko, nagodinu će biti još veće', kaže Vladimir Škrobo-Bajo.

Vezani članci Benkovački sajam Prvi je održan prije sto godina, na njemu možete naći sve - od igle do lokomotive, a sada ponovno živi: "Tu sam već 20 godina, svakog desetog u misecu!" Nautika 2020. - 1 Od luksuznih jahti do gumenjaka za ribiče: Pogledajte što se sve nudi na sajmu nautike, cijene idu i do 350 tisuća eura

Nema kruha do onog iz krušne peći. I eto blagdanskog ručka. Kad se omasti brk, kažu Baranjci, treba nazdraviti. Ali i zaplesati. Najveća atrakcija - trbušne plesačice svih uzrasta. 'Zbog toga smo interesantne. Vole ljudi pogledati. Ima komentara, ali nas to ne zanima', kaže njihova voditeljica Nives Pimpi. U srcu Baranje ima i mornara. Ribe nema, ali pecaju se zato kulenove seke i dobra vina. 'Jadranskom moru svaka čast, ali mi nikako ne možemo zaboraviti naše Panonsko more koje nam još uvijek u žilama kola', kaže jedan posjetitelj.

Etno selo - etno hrana. Uskrsne pisanice obojene na starinski način. 'Tako su se šarala jaja posljednjih nekoliko stoljeća. Kako je bio našaran vosak, ta mustra ostane na jajetu, a ispod ljuska ostala bijela', otkriva nam Tihomir Kolarević. Živahan i veseo, kakav seoski sajam i treba biti, u Karancu je već postao tradicija.