Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Selo Karanac poznato je po pučkim okupljanjima. Na sajmu u tom jedinom baranjskom etno selu, pozornost su plijenile trbušne plesačice, ali i kulenova seka duga deset metara.


Vašarsko je šarenilo obojilo Karanac. Uskoro će Uskrs pa treba na vašaru sve pribaviti. Valja uz slano i nešto pikantno. Napravili su zato Baranjci kulenovu seku da joj nema kraja. 'Za ovakvu jednu kulenovu seku od 10 metara treba puno ljubavi, iskustva, dobre ljute paprike i ono što je ove godine veliko, nagodinu će biti još veće', kaže Vladimir Škrobo-Bajo.

Vezani članci Turistička elita u Londonu - 5 Turistička elita okupila se u Londonu: I hrvatske snage su tamo, bilježimo nevjerojatan rast posjeta, a jedan grad čini se da je obožavan Slavonske delicije - 6 Hoće li poskupjeti slavonske delicije od kojih rastu zazubice? "Nismo trgovci bez srca i duše, ali troškovi proizvodnje su strašni"

Nema kruha do onog iz krušne peći. I eto blagdanskog ručka. Kad se omasti brk, kažu Baranjci, treba nazdraviti. Ali i zaplesati. Najveća atrakcija - trbušne plesačice svih uzrasta. 'Zbog toga smo interesantne. Vole ljudi pogledati. Ima komentara, ali nas to ne zanima', kaže njihova voditeljica Nives Pimpi. U srcu Baranje ima i mornara. Ribe nema, ali pecaju se zato kulenove seke i dobra vina. 'Jadranskom moru svaka čast, ali mi nikako ne možemo zaboraviti naše Panonsko more koje nam još uvijek u žilama kola', kaže jedan posjetitelj.

Etno selo - etno hrana. Uskrsne pisanice obojene na starinski način. 'Tako su se šarala jaja posljednjih nekoliko stoljeća. Kako je bio našaran vosak, ta mustra ostane na jajetu, a ispod ljuska ostala bijela', otkriva nam Tihomir Kolarević. Živahan i veseo, kakav seoski sajam i treba biti, u Karancu je već postao tradicija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju