Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrijeme godišnjih odmora samo što nije stiglo, a brojne građane muči isto pitanje. Kako uskladiti prosječna primanja, iznadprosječne izdatke i u to sve uklopiti ljetovanje.


Četverogodišnji Mihovil i njegova sestra Gabrijela i ovog će ljeta uživati u Makarskoj. Njihova je obitelj među onim sretnicima koji ne moraju plaćati apartman jer imaju smještaj kod obitelji. Ipak trošak četveročlane obitelji Šimić neće biti mali. Boravišna taksa i 1.000 kuna za put samo je dio.

Vezani članci Sve je veća cijena goriva Od ponoći znatno poskupljenje: Objavljeno koliko će rasti cijena goriva Hrana na ljetovanju (Foto: thechive.com) - 6 Htjeli su samo pojesti nešto domaće, a poslužene su im čudnovate kreacije

'Tu su još vrtuljci, trampolini, pa kupiti djeci sladoled, pa izađemo svaki dan malo u grad,  znači ispod dvjesto kuna dnevno ne možemo, znači na deset dana bi se skupilo sigurno tri tisuće kuna', izračunala je Vladimira Mayer Šimić.

Ukoliko nemate prijatelje i rođake koji će vam ustupiti kutak na moru, potrebno je mnogo više novca. Poneki će se odlučiti na obročno otplačivanje, ili kredit. Stučnjaci to ne preporučuju. 'Nema razloga da zbog ljetovanja trpite poslijedice godinama i više', kaže Predrag Bajaković iz Instituta za financije.

Kako bi ljetovanje što bezbolnije prošlo po pitanju financija važno je nekoliko stvari. Ljetovanje je ipak velika stavka u proračunu  naših obitelji pa trebamo planirati na vrijeme i početi na vrijeme misliti o tome. Plaćati možda i unaprijed ako možemo.

Evo nekoliko korisnih savjeta. Proučite kućni proračun i odredite iznos koji ćete u startu izdvojiti. Pridodajte tome mjesečne uštede koje ćete dobiti na određenim stvarima.  Organizirajte ljetovanje krajem kolovoza kada su cijene apartmana niže. Odredite dopušteni dnevni trošak kada ste na moru.

'Izdvajamo svaki mjesec po nešto, imamo uvijek neku zalihu, ako ništa drugo zagrebemo u crni fond', rekla je Vladimira. Ukoliko mislite da vam novac koji ste do sada skupili neće biti dovoljan za ljetovanje, postoje još neki načini da se uštedi, mobiteli, gorivo i kupovina za to su najidealniji. 'O uštedi na mobitelima, gorivu, shopingu, za tri mjeseca moguće uštedjeti prosječno 2100 kn', tvrdi Bajaković. Da bi izbjegli iste brige iduće godine, ljetovanje počnite planirati već sada.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju