Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogled u prošlost

VIDEO/FOTO Spektakularni prizori: Nakon 22 godine isušeno hrvatsko jezero, otkriveno što se ispod njega skrivalo

Aktualno Galerija Isušeno Lokvarsko jezero - 3 Isušeno Lokvarsko jezero - 3 Foto: Igor Soban/Pixsell Isušeno Lokvarsko jezero - 4 Isušeno Lokvarsko jezero - 4 Foto: Igor Soban/Pixsell Isušeno Lokvarsko jezero - 2 Isušeno Lokvarsko jezero - 2 Foto: Igor Soban/Pixsell +0 Isušeno Lokvarsko jezero - 1 Galerija 1/4 >>
Otkriveno je što se skrivalo pod Lokvarskim jezerom od 1950-ih, kada je jezero izgrađeno. Lokalne vlasti planiraju na isušenom dnu jezera organizirati koncerte i manifestacije.

Isušeno je Lokvarsko jezero zbog održavanja i remonta hidroenergetskog sustava Vinodol. Jezero se isušuje već mjesecima. Bilo je potrebno izbaciti 35 milijuna kubnih metara vode. U petak su iz Lokvarskog jezera iseljene i ribe. Otkriveno je što se pod njim skrivalo od 1950-ih, kada je jezero izgrađeno.

Tamo su ostaci nekadašnjeg naselja Srednji Jarak, u kojem je živjelo oko 400 ljudi. Vide se ostaci kuća, pilana, slavna cesta Lujzijana i Carev most.

Ribiči su pokušali spasiti što više riba, a poznato je i koja im je najdragocjenija. Radi se o pastrvi, koja je najosjetljivija na mulj koji se stvara tijekom pražnjenja.

Tu su vrstu ribe preselili u jezero Mrzla vodica, a pomalo će je vraćati kada se u Lokvarsko jezero vrati voda. Lokvarsko jezero je mamac za posjetitelje, a pretpostavlja se da će i isušeno privlačiti ljude.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nestvarni Mir Jezero s pogledom na more: Hrvatsko čudo prirode koje treba vidjeti uživo

Lokalne vlasti planiraju na isušenom dnu jezera organizirati koncerte i manifestacije.

Radovi na održavanju trebali bi biti gotovi do kraja kolovoza, a nakon toga voda će se vraćati - prirodnim dotocima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene