Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: 4 tisuće Zagrepčana bubnjalo i lupalo zbog 'prava na grad'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na poziv nevladinih udruga Pravo na grad i Zelene akcije danas je u Varšavskoj ulici održan prosvjed kojem su se odazvali mnogobrojni Zagrepčani te "mirno, ali bučno", kao što su to organizatori tražili, pokazali da se protive izgradnji trgovačko-poslovno-stambenog kompleksa s garažom u bloku Cvjetnog trga.

Građani su, uz podršku Zlih bubnjara, svoje nezadovoljstvo predloženim Hoto projektom iskazivali bubnjanjem i lupanjem u različite rekvizite, pokazavši pritom domišljatost, jer su za proizvodnju buke koristili lonce i lončiće, posudice i tavice, džezve i cjedila, kutije za kekse i konzerve.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrtoglavo i suludo Horvatinčić za kvadrat stana dao 7782 eura Slika nije dostupna Horvatinčić kreće s rušenjem

Bilo ih je i s trubama, trubicama i čegrtaljkama, zvonima i
zvončićima, defovima i kastanjetama, a najbrojniji su bili građani sa zviždaljkama.

Neki su zveckali ključevima, oni stariji buku su proizvodili svojim štapovima, a maleni zvečkama.

Tijekom jednosatnog prosvjeda službenog obraćanja organizatora građanima nije bilo jer su, kako su za novinare rekli Vera Šimek Petrinjak iz Zelene akcije i Teodor Celakoski iz Prava na grad, o projektu Cvjetnog trga sve već rekli.

>> Horvatinčić: Projekt se financijski 'trese' jer čekamo dvije godine

Na letku koji su dijelili građanima podsjetili su da novi projekt i dalje sadrži sve neprihvatljive i štetne elemente: preveliku količinu nove izgradnje, šest etaža podzemne garaže, rušenje povijesnih zgrada, uzimanje dijela pješačke zone u Varšavskoj ulici i komercijalne sadržaje koji nisu od javnog interesa.

U jednom trenutku, članovi nevladinih udruga su zajedno s građanima podigli velika slova i složili riječ "ODUSTANITE!" i time još jednom poslali poruku gradskim vlastima i investitoru.

Predsjednik Zelene akcije, Tomislav Tomašević, rekao je novinarima kako je zadovoljan prosvjedom i odazivom građana kojih je, kako procjenjuje, bilo 4 tisuće u punoj Varšavskoj ulici, te najavio novi prosvjed.

"Ako Gradska skupština 31. siječnja prihvati Detaljni plan uređenja bloka kod Cvjetnog trga i krene se u realizaciju projekta oduzimanjem pješačke zone u Varšavskoj ulici, organizirat ćemo na proljeće veliki prosvjed s programom i koncertom na Trgu bana Jelačića", kazao je Tomašević.

Prosvjed je završio mimohodom oko bloka Cvjetnog trga, a sugrađanima su se pridružili neki kulturni i javni djelatnici koji se otprije protive predloženom projektu izgradnje u bloku Cvjetnog.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene