Hrvatski znanstvenici otkrili su novu vrstu u Crvenom jezeru!

Galerija


U Crvenom jezeru pored Imotskog otkrivena je i opisana nova vrsta alge kremenjašice (dijatomeje), objavio je Biološki odsjek prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu na svojoj internetskoj stranici.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Otkriće koje obećava: Znanstvenici pronašli način za onesposobljavanje širenja stanica raka Slika nije dostupna Veći izgledi za preživljavanje: Važno otkriće u liječenju raka koji uglavnom pogađa starije muškarce

“Otkrivena i opisana nova vrsta dijatomeje u Crvenom jezeru. U sklopu speleološkog istraživanja 'Speleoronilačka ekspedicija Crveno jezero 2017.' koje je 5. i 6. svibnja 2017. provelo Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske (ADIPA) organizirana su do sada najopsežnija ekološka i biološka istraživanja Crvenog jezera kod Imotskog", naveli su na internetskoj stranici.

"Prilikom povijesnog prvog uspješnog zarona na samo dno jezera za potrebe taksonomskih istraživanja prikupljeni su uzorci sedimenta s dubine od 20 metara te sa samog dna jezera pri dubini od 245 metara. U uzorcima je pronađena i opisana za znanost nova vrsta Gomphosphenia plenkoviciae Gligora Udovič & Žutinić. Vrsta je imenovana u čast Anđelki Plenković-Moraj, redovitoj profesorici na Biološkom odsjeku PMF-a u Zagrebu, znanstvenici koja je posvetila svoju karijeru unaprjeđenju istraživanja ekologije i taksonomije slatkovodnih algi Republike Hrvatske", dodaju u izjavi.