Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na dubini od 20 metara

Veliko otkriće kod Imotskog: Znanstvenici otkrili novu vrstu u Crvenom jezeru

Dijatomeja (Foto: Algološki laboratorij Biološkog odsjeka PMF-a)
Dijatomeja (Foto: Algološki laboratorij Biološkog odsjeka PMF-a) Algološki laboratorij Biološkog odsjeka PMF-a
Aktualno Galerija +0 Dijatomeja (Foto: Algološki laboratorij Biološkog odsjeka PMF-a) Galerija 1/1 >>
Hrvatski znanstvenici otkrili su novu vrstu u Crvenom jezeru!

U Crvenom jezeru pored Imotskog otkrivena je i opisana nova vrsta alge kremenjašice (dijatomeje), objavio je Biološki odsjek prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu na svojoj internetskoj stranici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ranija dijagnoza Veći izgledi za preživljavanje: Važno otkriće u liječenju raka koji uglavnom pogađa starije muškarce Slika nije dostupna 'Vremenska bomba' ZNANSTVENO POSTIGNUĆE Hoće li nova otkrića pomoći u predviđanju potresa?

“Otkrivena i opisana nova vrsta dijatomeje u Crvenom jezeru. U sklopu speleološkog istraživanja 'Speleoronilačka ekspedicija Crveno jezero 2017.' koje je 5. i 6. svibnja 2017. provelo Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske (ADIPA) organizirana su do sada najopsežnija ekološka i biološka istraživanja Crvenog jezera kod Imotskog", naveli su na internetskoj stranici.

"Prilikom povijesnog prvog uspješnog zarona na samo dno jezera za potrebe taksonomskih istraživanja prikupljeni su uzorci sedimenta s dubine od 20 metara te sa samog dna jezera pri dubini od 245 metara. U uzorcima je pronađena i opisana za znanost nova vrsta Gomphosphenia plenkoviciae Gligora Udovič & Žutinić. Vrsta je imenovana u čast Anđelki Plenković-Moraj, redovitoj profesorici na Biološkom odsjeku PMF-a u Zagrebu, znanstvenici koja je posvetila svoju karijeru unaprjeđenju istraživanja ekologije i taksonomije slatkovodnih algi Republike Hrvatske", dodaju u izjavi.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene