Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mogućnost sufinanciranja kupnje A+++ kućanskih uređaja u šest je dana iskoristilo više od 6200 građana kojima država daje poticaj od 800 kuna i ta se brojka mijenja iz sata u sat, a najviše se kupuju perilice za rublje.


Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih kućanskih uređaja objavljen je u srijedu, 3. lipnja, a prema podacima s internetske stranice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u ponedjeljak 8. lipnja je do 14.30 sati kupljeno 6259 kućanskih uređaja, pri čemu samo u posljednja dva sata njih oko 150.

Vezani članci Slika nije dostupna Ovako možete značajno uštedjeti na režijama Slika nije dostupna ISKORIŠTENI SVI POTICAJI Prodan i 10.000 aparat A+++ energetske kategorije

Uporabom tih energetski učinkovitih uređaja na godišnjoj će se razini omogućiti ušteda 627.793 kilovatsati struje, odnosno spriječiti 146.901 kilograma emisije CO2.

Ušteđena energija ekvivalentna je godišnjoj potrošnji električne energije za 45,55 kućanstva, odnosno godišnjoj potrošnji vode za 104 kućanstva, pokazuju podaci Fonda.

Građanima po 800 kuna poticaja za kupnju A+++ kućanskih uređaja

Građanima država sufinancira kupnju A+++ hladnjaka, zamrzivača, hladnjaka sa zamrzivačem, perilica posuđa, perilica rublja i sušilica na prodajnim mjestima diljem Hrvatske, a država je osigurala 8 milijuna kuna za 10.000 uređaja. Prosječan hladnjak A+ razreda godišnje troši oko 300 kuna električne energije, dok onaj A+++ razreda troši upola manje.

U program je uključeno 599 prodajnih mjesta i 383 različitih vrsta uređaja, a popis svih prodajnih mjesta i uređaja za koje je moguće dobiti poticaj može se naći na web stranicama Ministarstva www.mzoip.hr i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost www.fzoeu.hr. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook