Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Energetska učinkovitost

Građanima po 800 kuna poticaja za kupnju A+++ kućanskih uređaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U srijedu je objavljen javni poziv građanima za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja - A+++ uređaja, iznos poticaja je 800 kuna, a država je osigurala 8 milijuna kuna za 10.000 uređaja, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Građanima se sufinancira kupnja A+++ hladnjaka, zamrzivača, hladnjaka sa zamrzivačem, perilica posuđa, perilica rublja i sušilica na prodajnim mjestima diljem Hrvatske.

Pročitajte i ovo Naljepnica neuporabljivo Zabilježeno 67 slučajeva Nakon potresa na Banovini velik broj krađa u kućama s crvenom naljepnicom Kućni ljubimci: Ilustracija - 2 Kastracija i čipiranje Rijetko tko im može odoljeti, ali ima i onih koji su ih - odbacili: "Iza svega toga krije se ljudska odgovornost"

U program je uključeno 599 prodajnih mjesta i 383 različitih vrsta uređaja, a popis svih prodajnih mjesta i uređaja za koje je moguće dobiti poticaj može se naći na web stranicama Ministarstva www.mzoip.hr i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost www.fzoeu.hr.

Na internetskim stranicama je također moguće pratiti koliko je točno uređaja prodano i koliko će energije biti ušteđeno njihovim korištenjem. Za dobivanje poticaja građani trebaju na prodajnom mjestu prilikom kupnje dati svoje osobne podatke, te će im biti uručen jedinstveni obrazac s barkodom. Jedna osoba može dobiti poticaj za jedan kupljeni uređaj.

Potpisani obrazac treba poslati u Fond, zajedno sa preslikama računa, osobne iskaznice i kartice ili nekog drugog dokumenta koji sadržava IBAN. S obzirom da je dostupno točno 10.000 takvih obrazaca, građani koji ga dobiju mogu biti sigurni da će, dostave li u roku 15 dana potrebne dokumente u Fond, na svoj račun dobiti 800 kuna državnih poticaja, navodi se u priopćenju.

U Hrvatskoj se godišnje proda oko 180.000 kućanskih uređaja, a do 2020. trebat će zamijeniti više od dva milijuna uređaja čiji životni vijek ističe. Namjera je programa da se prilikom nabave novih uređaja građani u startu odluče za najefikasnije jer će time ostvariti uštedu energije, troškova grijanja i vode, te čuvati okoliš.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je da uređaji energetskog razreda A+++ troše 30 do 60 posto manje energije i vode, a istovremeno doprinosi smanjenju emisija CO2 i čuva okoliš.

Podsjetio je kako su radi smanjenja potrošnje energije u kućanstvima pokrenuli programe energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, a odaziv građana je odličan.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller priznaje da su A+++ uređaji u pravilu skuplji, ali njihovom kupnjom su zajamčeni manji troškovi energije i vode tijekom cijelog vijeka uređaja.

"Prosječan hladnjak A+ razreda godišnje troši oko 300 kuna električne energije, dok onaj A+++ razreda troši upola manje. U 10 godina korištenja može se uštedjeti 1.500 kuna", pojasnio je Müller. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene