Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što misle građani?

VELIKA OČEKIVANJA Sve oči uprte su u novog mandatara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od nove Vlade velika su očekivanja. Poduzetnici, kao i sindikati, svi čekaju prve poteze. Sve nadgleda i Bruxelles koji očekuje mjere za smanjenje golemih minusa u državnoj blagajni.

U ovo božićno vrijeme građani iščekuju i formiranje nove Vlade. Anketa koju je provela ekipa Dnevnika Nove TV, pokazala je kako su mišljenja i očekivanja građana podjeljena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uskoro u Saboru Slijedi prijelomna godina za državni proračun: Evo što je Linićev plan Slika nije dostupna Mrsić razočaran Sindikalci napustili pregovore o izmjenama ZOR-a, najavili prosvjed

'Od nove Vlade očekujem sve najbolje; Najbolje je ništa ne očekivati pa se iznenadite; Od nove Vlade očekujem da bude reprezentativna ali mislim da se to neće održati i da ćemo na prijevremene izbore; Nismo upoznati sa stavovima reformama i sa planom koji misli provoditi Tihomir Orešković i vrlo ozbiljno čekujemo da će on to nama vrlo skoro i saopćiti', tako misle građani Republike Hrvatske, a upravo taj odgovor od prvog nestranačkog premijera Tihomira Oreškovića očekuju i poduzetnici koji su najveći pokretač ove zemlje.

'Mi o reformama smo puno čuli kao o reformama ali ne i što će to značiti što znači da ne znate kakvo će biti poslovno okruženje i u takvom okruženju čekate. Tako da se nadamo da nam Vlada neće otežati ili politika u tome što mi mislimo raditi, a kad bi nam pomogla rast ne bi bio 1,7 kao što predviđa HNB nego puno više', rekao je Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Božo Petrov bit će potpredsjednik Vlade, a predsjednik Sabora kandidat Domoljubne koalicije

Sindikati očekuju da Vlada vrati socijalni dijalog. Da se ne mijenja toliko propisa i zakona, tvrdi Sever, kao u vremenu prošle Vlade. I da se bolni rezovi ne lome preko leđa građana.

'Reforme, sasvim sigurno neke, trebaju, bilo da je riječ o tome da treba preurediti sustav pravosuđa, da treba preurediti puno toga u zemlji ali treba tražiti takve modele takve mjere koje se neće na kraju lomiti preko građana nego da građani osjete boljitak, a ne da im bude gore', rekao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Orešković je u TEVI bio odgovoran za poslove čija prodaja premašuje 10 milijardi dolara godišnje. Imao je 10 do 15 puta veća primanja nego što će imati kao premijer. Odrekao se milijunske menadžerske zarade.

'Uložit ću sve svoje znanje i trud da kvalitetnu vladu formiramo i počnemo rješavati nagomilane probleme. Znam da danas hrvatski mandatar nema sto dana, a i to ne tražim', poručio je mandatar Tihomir Orešković.

Građani su uvjereni da zna svoj posao ali i sumnjičavi po pitanju boljeg sutra. Sve nadgleda i Europska unija.

Žele reforme porezne politike, mirovinskog i zdravstvenog sustava. Kompetentne ljude na čelu državnih poduzeća. Žele reforme koje će osigurati gospodarski rast i smanjenje prekomjernog deficita. A prvi pokazatelj kako razmišlja nova Vlada biti će proračun za iduću godinu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene