Direktor Medike Jasminko Herceg kaže da je kompanija prvi put u 98 godina poslovanja prisiljena na obustavu isporuka. Na njihova upozorenja o neodrživosti stanja iz Vlade nije bilo reakcija.


Zbog duga od 4,2 milijarde kuna veledrogerije će od ponedjeljka obustaviti isporuku lijekova i potrošnog materijala hrvatskim bolnicama. Na naplatu je dospjelo 3,6 milijardi od tog duga, no veledrogerije su prošlog mjeseca upozoravale da je takvo stanje neodrživo.

Vezani članci Zdravko Marić Marić najavio najavio isplatu veledrogerijama: "Moramo osvijestiti da zdravstvo ima svoju cijenu" Pacijenti s onkologije ispaštaju zbog koronavirusa - 2 Onkološki bolesnici trebali bi dobiti lijekove nakon što je država platila dio duga veledrogerijama

Na to upozorenje nije bilo reakcija pa je Udruga veledrogerija pri HUP-u na sastanku jutros odlučila već sutra poslati obavijest bolnicama da od ponedjeljka nema dostave lijekova i potrošnog medicinskog materijala dok se problem barem dijelom ne riješi.

Veledrogerije ističu da više nemaju potporu banaka za kreditiranje, a proizvođači ne žele isporučivati lijekove bez plaćanja.

"Prvi put u 98 godina poslovanja Medike prisiljeni smo na obustavu isporuka jer smo dovedeni pred zid. Na sve naše dopise ministrima i premijeru nismo dobili nikakav odgovor, a naša su skladišta prazna", rekao je direktor Medike Jasminko Herceg za Jutarnji.

Premijer Andrej Plenković kazao je da je dug veledrogerijama "periodičan problem" i da će ga riješiti ministar zdravstva Vili Beroš koji će razgovarati s predstavnicima.

Potrebna hitna uplata od minimalno milijardu kuna kako ne bi došlo do nestašice lijekova

Reagirali su i iz Hrvatske gospodarske komore. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Nagomilani dugovi zdravstva predstavljaju najveću prijetnju stabilnosti veledrogerija. Najnoviji podaci HGK pokazuju da ukupni dugovi bolnica prema 40 veledrogerija, članica Udruženja pri HGK-u, iznose 4,1 milijarde kuna. Samo u odnosu na prošli mjesec dug je povećan za više od 200 milijuna kuna.

Zbog nagomilanih dugova zdravstva, veledrogerije već sada otežano podmiruju svoje obaveze prema dobavljačima i ubrzo se mogu očekivati problemi i prekidi u opskrbi lijekovima i medicinskim proizvodima. Za očekivati je da bi neke od veledrogerija ubrzo mogle ograničiti isporuke lijekova i medicinskih proizvoda“, upozorava predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima HGK Tomislav Kulić i dodaje kako je potrebna hitna uplata dijela duga u iznosu od minimalno milijardu kuna kako ne bi došlo do nestašice lijekova.

Kaže kako su veledrogerije već učinile sve kako bi izbjegle ovakav razvoj situacije i osigurale redovnu isporuku lijekova , pogotovo u okolnostima Covid-19 pandemije. Čak su se i zadužile za više od milijardu kuna no i tu mogućnost su potpuno iscrpile.

Veledrogerije su važna i neizostavna karika zdravstvenog sustava, a njihova je uloga posebno došla do izražaja prethodnih mjeseci uslijed Covid-19 pandemije kad su unatoč svim problemima u opskrbnom lancu osigurale neprekinutu isporuku lijekova i medicinskih proizvoda svim subjektima u zdravstvenom sustavu i spriječile nestašicu lijekova no one ne mogu podnositi teret kreditiranja zdravstvenog sustava.

Inače, Udruženje trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima pri HGK obuhvaća 324 tvrtke koje se bave tom djelatanošću i zapošljava više od četiri tisuće ljudi", priopćio je HGK.