Koronavirus se stišava, ali ne stišavaju se stari problemi našeg zdravstvenog sustava – od neplaćenih prekovremenih sati zdravstvenim djelatnicima do duga prema veledrogerijama.


Europski projekt opremanja dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija KBC-a Zagreb je završen. U bolnicu je uloženo oko 50 milijuna kuna iz europskih fonodva, a najveći dio novca uložen je u opremu.

Vezani članci Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 1 Prijeti nam nestašica: Već od idućeg tjedna neke bolnice mogle bi dobiti i 70 posto manje lijekova Uzimanje lijeka, ilustracija Rješenje na pomolu? Ministri Beroš i Marić u utorak o sanaciji dugovanja veledrogerijama

''Nabavljeni su moderni aparati, a možda najimpresivniji iz ovog dijela projekta je uroskop za mogućnost lake eliminacije bubrežnih kamenaca'', kazao je ravnatelj zagrebačkog KBC-a Ante Ćorušić.

Puno je kamenaca koji opterećuju naš zdravstveni sustav, nakon što se situacija s koronavirusom stišala. Raste dug za neplaćene prekovremene sate – ''prešišao'' je dvije milijarde kuna.

Svi pod istim kišobranom, ali...

Ministar zdravstva Vili Beroš obećava da ''svi oni sati koji su stvarno bili odrađeni prekovremeno moraju biti plaćeni i tu nikakve dileme nema''.

''Svi smo pod istim kišobranom, ali nemamo ista prava'', tako se osjećaju oni kojima rad nije plaćen. Iz Sindikata medicinskih sestara kažu da nije dovoljno samo govoriti o problemu, već ga treba i riješiti.

''Kada će početi vraćanje duga, kojim intenzitetom i tko će sve to pokriti? Svi se zavaravaju da nećemo tužiti. Tužit ćemo, obzirom na to da nas nisu saslušali i nisu nam dali ne samo slušanje već rješenje'', poručuje Brankica Grgurić, predsjednica Sindikata medicinskih sestara.

Ogroman dug prema veledrogerijama

Rješenje čekaju i veledrogerije. Dug prema četiri najveće veledrogerije u Hrvatskoj iznosi 2 milijarde i 800 milijuna kuna. ''31. ožujka taj dug je iznosio 2,6 milijardi kuna. Tako da je došlo do rasta ukupnog dugovanja tijekom 2 mjeseca za 200 milijuna kuna. Dosad mjere koje su bile poduzete su bile mjere prisilne naplate i tužbe bolnica'', otkrila je Diana Percač, predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija.

Prošlog tjedna s njima se sastao i resorni ministar koji kaže da će se budućnosti problemi s veledrogerijama rješavati ''kontrolom troškova, mjerenjem ishoda liječenja, smjernicama koje će indicirati kako i kada neki lijekovi možemo dobiti''.

Liste čekanje i prije virusa bile su velike. Nakon korone, bolnice su morale ubaciti u petu brzinu. Posla ima i oko seroloških testiranja na koronavirus, ali zasad dobro stojimo jer je samo dva posto Hrvata imalo virus, a da toga nije bilo svjesno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr