Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaže da ima dokaze

Vejnović za Novu TV: Ja sam nevin čovjek

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jovan Vejnović, opozvani hrvatski veleposlanik u Libiji, optužbama za šverc alkohola naštetio je svom, ali i diplomatskom imidžu Hrvatske. Prvi put od izbijanja skandala, Vejnović je ekskluzivno progovorio za Dnevnik Nove TV. Kaže da nije švercer, ni Mesićev čovjek.

Ma koliko Jovan Vejnović bio ogorčen, optužnica zbog skandala s navodnim švercom alkohola, u zemlju čiji strogi zakoni to zabranjuju, ipak je ispisana. 'Ja sam apsolutno nevin čovjek i ja ću to u odgovoru na optužnicu potkrijepiti konkretnim dokazima', rekao je Vejnović.

Pročitajte i ovo Uhićen Darinko Dumbović - 1 Javna nabava Poduzetnik priznao kako su se sređivali poslovi za Dumbovićeva sina Darka: Dobio uvjetnu kaznu USKOK, ilustracija Policija na nogama Velika akcija USKOK-a! Uhićenja u više gradova zbog organiziranog kriminaliteta

>> Podignuta optužnica protiv Jovana Vejnovića

Kakvim dokazima, Vejnović nije htio otkriti, no ono što je otkrila interna kontrola, a poslije i financijski vještaci, USKOK-u je bilo dovoljno. Žestoka pića, pivo i vino, preko hrvatskog veleposlanika, pošiljke alkohola u Libiju su stizale u čak sedam navrata. Na više od pet tisuća litara pića, potrošeno je oko 50 tisuća dolara. 'To je kleveta i uvreda časti, jer nitko tko je o tome pisao, nije pružio nikakve dokaze', tvrdi Vejnović.

'Lojalan sam državi i vjerujem u nju'

Prema optužbama, manji dio alkohola, bio je za potrebe veleposlanstva. Ostatak zabranjenog pića išao je osobama bez diplomatskog statusa, ali i zaposlenicima Ine i CROSCA. Narudžbe je primao djelatnik jedne od tih tvrtki, a s kojim Vejnović dijeli optuženičku klupu. Posrednik Miroslav Krpan prikupljao je novac i sa svog zagrebačkog računa plaćao isporuke. Vejnović danas kaže kako nije švercao te da se ponašao jednako kao i njegovi kolege iz drugih zemalja.

'Još sam uvijek lojalan svojoj državi i vjerujem u tu državu, a dokazi koje ću pružiti, pokazati će da sam radio u skladu s libijskim i hrvatskim propisima', naglasio je Vejnović. Njegova diplomatska torba, za sada, ostaje odložena, a on ne prihvaća tvrdnje da ga je predsjednik štitio, i da je njegov čovjek. 'Smiješno je da netko kaže kako je netko veleposlanik Mesića ili Vlade', zaključio je. Na Vejnovićevo razrješenje, unatoč traženju resornog ministra, Mesić je odbijao staviti i svoj potpis. Time mu je omogućio I da uživa u punoj veleposlaničkoj plaći, sve do prošlog tjedna, kada je na opoziv ipak pristao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene