Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar odmah odgovorio

Vatavuk podnio ostavku na mjesto ravnatelja Vinogradske bolnice: ''Zadravec je razgovarala s Berošem jer je on tobože informiran''

Zoran Vatavuk
Zoran Vatavuk Foto: DNEVNIK.hr
U 12 sati sastalo se stručno vijeće KBC-a Sestre milosrdnice, a v. d. ravnatelja Zoran Vatavuk sazvao je za 14 sati konferenciju za medije vezano za situaciju u Vinogradskoj bolnici.

U 12 sati sastalo se stručno vijeće KBC-a Sestre milosrdnice, a v. d. ravnatelja dr. Zoran Vatavuk sazvao je za 14 sati konferenciju za medije u vezi sa situacijom u bolnici.

''Nadam se da je ovo jedan od naših zadnjih susreta. Dalje ću se veseliti s vama kad budemo razgovarali o stručnim stvarima'', počeo je Vatavuk.

Odlučio je podnijeti ostavku, a tehničke dužnosti obavit će najvjerojatnije, kako kaže, do ponedjeljka. ''Dužnost sam prihvatio u dobroj vjeri'', kazao je.

Postali su, kako kaže, bolnica slučaj nakon, po njegovim riječima - medijskog tsunamija. ''Nevoljko, ali odgovorno prihvatio sam odluku Upravnog vijeća zbog opasnih sukoba'', istaknuo je.

''Od Zadravec sam tražio da sve optužbe o kriminalu u vezi s bolnicom da državnim tijelima zaduženim za istrage. Zamolio sam je kolegijalno, a kasnije i kao v. d. ravnatelja da se suzdrži od javnih istupa'', kazao je i dodao: ''Kao da je Zadravec jedini borac za bolnicu, a ostali su na drugoj strani.''

Kazao je da je osobno zatražio očitovanje nadležnih tijela o optužbama. ''Ponavljala je puno puta o kriminalu, ali ni javnost ni DORH ne vide dokaze. Osobno sam ih tražio da istraže navode, a nama omoguće da radimo svoj posao'', istaknuo je Vatavuk.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna poslušao njenu stranu Sastali se Dijana Zadravec i Vili Beroš: "Moja smjena je nezakonita, ministar to može poništiti"

Pročitajte i ovo Dijana Zadravec Želi prokazati korupciju Zadravec za Dnevnik Nove TV: "Ne očekujem sankcije, ničega se ne bojim. Objavit ću SMS koji dokazuje da je Jandroković intervenirao na određenim razinama za Zovaka"

Tri su inspekcije, rekao je Vatavuk, bile na terenu. ''Mogli su razgovarati sa svim zaposlenicima, ali se Zadravec pojavljivala sa šabloniranim istupima'', dodao je Vatavuk.

Istaknuo je kako je optuživala svoje kolege. ''Tko god joj je proturječio, odmah se našao na crnoj listi. Ali onda dolazimo do bitnog - da je razgovarala s ministrom Vilijem Berošem jer je on, tobože, informiran'', rekao je Vatavuk.

Shvatio sam da Beroš sumnja i preispituje odluke Upravnog vijeća. ''Što mi je drugo ostalo nego mu pomoći u dilemama'', napomenuo je za Beroša.

Što se novinarskih upita o SMS-ovima tiče, Vatavuk je rekao da je to izvan njegova svijeta i da oni rade s činjenicama koje trenutačno imaju.

Stručno vijeće, kaže, postupilo je neobično. ''Kada ljudi pričaju tako o vama dok ste živi, to je neobično'', kazao je Vatavuk.

Istaknuo je da ostavku ne gleda kao poraz. ''Kada sam došao ovamo, brzo sam znao da ću se identificirati s bolnicom'', kazao je i dodao da nikada nije došao u sukobe u bolnici. ''Znaju da sam ih doživio kao ptičice kojima sam otvorio kavez. Kada su se vratili, kazao sam im da im treba barem dvije godine da dođu na normalnu temperaturu'', rekao Vatavuk kroz metaforu.

Misli li da je ovo politička situacija, Vatavuk je kazao da je osjeća svakodnevno. ''Osjetim je i na cijeni automobila. Lagao bih vam kada bih rekao da i sada nisam'', rekao je.

Što se tiče bolovanja na kojem je Zadravec već mjesec dana, Vatavuk je rekao da su zatražili provjeru i da još čekaju nalaze.

Nitko nije kriv u ovim optužbama, rekao je, kako kaže - ekskluzivno. ''Nisu pronašli kriminalne radnje'', istaknuo je pred kraj Vatavuk.

Zahvalio je svim zaposlenicima u nadi da će se očuvati mir uz posvećenost pacijentima te istaknuo da je za njega ovo bio buran mjesec.

Oglasio se i Beroš

Nedugo nakon informacije o ostavci ministar Beroš uputio je priopćenje o slučaju. Njegov odgovor prenosimo u cijelosti.

''Predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice obavijestio me da je v. d. ravnatelja prof. dr. Zoran Vatavuk odstupio danas s tog mjesta te da će Upravno vijeće u ponedjeljak izabrati novog ravnatelja tog KBC-a.

Što se tiče činjenice da sam primio na razgovor prof. dr. Dijanu Zadravec, već sam ranije rekao da sam to učinio na njezinu izravnu zamolbu. Smijenjena predstojnica Zavoda za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice misli da je nepravedno smijenjena te je zatražila od Ministarstva zdravstva provođenje upravnog postupka radi poništenja navedene odluke. Prof. Zadravec uputio sam na rješavanje tog pitanja u redovitom postupku.

Vezano za njezino zalaganje da se raščiste nepravilnosti u bolnici i utvrdi je li eventualno bilo i protuzakonitih radnji nekih liječnika, još i ranije sam podržao utvrđivanje stanja, što potvrđuju inspekcije Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, kao i proračunski nadzor Ministarstva financija u toj bolnici.

Prof. Zoranu Vatavuku zahvaljujem za sve što je učinio tijekom ovih mjesec dana, prije svega što je uspio održati mir u bolnici i organizirati redovito pružanje medicinskih usluga pacijentima. Šteta je što je nastojanje da se raščiste problemi u bolnici protumačio kao iskaz nepovjerenja prema njemu osobno, što ne odgovara istini.

Očekujem da, s izborom novog ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, bude okončano postojeće stanje koje ne koristi nikome, a vjerujem i da će sva nadležna tijela uskoro utvrditi pravo stanje stvari u bolnici, pa ako je bilo nepravilnosti ili protuzakonitih radnji, sankcionirati ih'', kazao je Beroš.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene