Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužbe HUBOL-a:

'Varga je dopustio Vladi da 'od liječnika učini građane drugog reda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga bolničkih liječnika smatra da ministar Varga obmanjuje javnost PR-ovskim programima.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) optužila je u srijedu ministra zdravlja Sinišu Vargu da obmanjuje javnost PR-ovskim programima te da u godinu dana mandata nije poduzeo ništa na sprečavanju 'egzodusa hrvatskih liječnika u inozemstvo'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vraćanje digniteta struci HUBOL apelira na predsjednicu da zaštiti liječnike Slika nije dostupna Nova akcija ministarstva HUBOL: Vargina akcija smanjivanja listi čekanja neće uspjeti

Vodstvo udruge, koja okuplja 2000 bolničkih liječnika, prozvalo je na konferenciji za novinare Vargu za izostanak kriterija u nagrađivanju liječnika i kampanjsko rješavane listi čekanja bez stručnih smjernica.

Program '72 sata za oboljele od malignih bolesti' ocijenili su 'stručno neutemeljenom populističkom akcijom', a nacrt izmjena zakona u zdravstvu 'platformom za privatizaciju zdravstvenog sustava'.

Također su optužili Vargu da nije učinio ništa kako bi zadržao liječnike u Hrvatskoj već je smanjio broj specijalizacija za deset posto u godinu dana.

Varga: Kritike o privatizaciji javnog zdravstva su neutemeljene i politikantske

Nezadovoljni su i jer je izostao razgovor s liječnicima i usuglašavanje kriterija za provedbu 'Programa plus', 'Programa 72 sata' i sustava nagrađivanja i kažnjavanja, kojima se liječnicima, kažu, dodatno nameću radne obveze i evaluira njihov rad.

'Velik broj faktura bez kontrole i mjerenja kvalitete medicinskog učinka najvulgarnija je birokratizacija zdravstva koja je zaboravila pacijenta i njegovo zdravlje', poručio je tajnik HUBOL-a Krešimir Luetić u osvrtu na nedavno dodijeljena priznanja Ministarstva zdravlja liječnicima s najvećim učinkom.

Ustvrdio je da u tri mjeseca provedbe 'Program plus' niju uspio značajnije skratiti liste čekanja, pa se na ultrazvuk srca u Zagrebu danas čeka 226 dana, a na magnetsku rezonancu mozga 182 dana.

Riječ je o 'protupožarnoj mjeri mehanicističkog skraćivanja listi čekanja i odrađivanja tisuća i tisuća medicinskih procedura bez prethodnog preispitivanja indikacija, stručnih smjernica i stupnja hitnosti', kaže Luetić.

Čelnici Liječničke komore protiv ograničavanja ovlasti, Varga najavljuje uvođenje reda

Populističkom akcijom ocijenio je i Program '72 sata', istaknuvši da ne postoji nikakva stručna preporuka, niti dokazana medicinska indikacija da se vrijeme početka liječenja tumora spusti na manje od 72 sata od postavljanja dijagnoze.

Predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža ocijenio je da su liječnici svedeni samo na puke izvršitelje u sustavu, koje se mimoilazi pri donošenju odluka i propisa, te je pozvao Vargu da napokon otvori istinski i konstruktivan dijalog kako bi se zaustavilo 'pravno i protupravno nasilje nad liječnicima', koji sada odrađuju i 250 radnih sati mjesečno.

Varga je dopustio Vladi da 'od liječnika učini građane drugog reda', o čijim radnim pravima ne mogu pregovaraju njihovi legitimni predstavnici, rekao je Goluža i poručio da je na propast osuđena svaka reforma koja nije usuglašena s izvršiteljima.

Kao primjer ignoriranja liječnika i samoga HUBOL-a naveo je to što im Ministarstvo nije poslalo na uvid nacrt izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, koji je prošloga mjeseca poslan 'svim dionicima u sustavu'.

Do nacrta zakonskih izmjena došli smo neslužbenim kanalima, rekao je Goluža koji, kao i sindikati i udruga pacijenata, također smatra da je riječ o 'platformi za privatizaciju zdravstvenog sustava'.

Ministarstvo odgovorilo HUBOL-u: Osiguravamo dostupnije i kvalitetnije zdravstvene usluge

Reforma zdravstva povećat će dostupnost i kvalitetu usluga za pacijente, poručuju iz Ministarstva zdravlja u srijedu u odgovoru na prozivke iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL), koja je optužila ministra Sinišu Vargu za urušavanje sustava javnog zdravstva.

Nakon što ih je HUBOL na konferenciji za novinare optužio za izostanak komunikacije s liječnicima i stvaranje platforme za privatizaciju sustava, iz Ministarstva poručuju da su reformu pokrenuli sa ciljem očuvanja solidarnog javnozdravstvenog sustava.

Ističu da svojim programima rasterećuju liste čekanja i donose uštede, a sve koji imaju bolja rješenja pozivaju da im dostave svoje prijedloge.

Prihvatit će, kažu, sve prijedloge koji će bolje pridonijeti očuvanju javnozdravstvenog sustava i omogućiti da pacijent, bez povećanja participacije i u svojem lokalnom domu zdravlja, može dobiti uslugu specijalista bez odlaska u bolnicu, ako taj odlazak nije nužan.

Za programe koje su nedavno pokrenuli kažu da su samo jedna od brojnih mjera pomoću kojih planiraju rasteretiti bolnice, smanjiti liste čekanja i donijeti uštede za cijeli sustav zdravstva, koje su neophodne za daljnja ulaganja u kvalitetu usluga za pacijente.

U tom kontekstu treba sagledavati i predložene izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, u čije je razmatranje, prije javne rasprave, Ministarstvo uključilo brojne stručne organizacije iz sektora zdravstva, u okviru redovite komunikacije s oko 400 takvih udruga.

HUBOL je u srijedu optužio ministra zdravlja Sinišu Vargu da obmanjuje javnost PR-ovskim programima te da u godinu dana mandata nije poduzeo ništa na sprečavanju 'egzodusa hrvatskih liječnika u inozemstvo'. (Hina)

Vodstvo udruge, koja okuplja 2000 bolničkih liječnika, prozvalo je ministra i za izostanak kriterija u nagrađivanju liječnika i kampanjsko rješavane listi čekanja bez stručnih smjernica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene