Marin Galijot u Dnevniku Nove TV objasnio je kako funkcionira sustav odvodnje u Zagrebu, ali i ponovio tko je nadležan za ustavu Kunišćak.

Galerija


Od sjevera prema jugu, istoka prema zapadu, Zagreb je premrežen stotinama kanala. Kilometri i kilometri kanala Zagreb brane od oborinskih voda, a vidjeli smo da stanovnicima zagrebačkog Trnja ništa nije pomoglo, već su stvari uzeli u svoje ruke.

Vezani članci Milan Bandić - 2 Bandić u Banovini: Niste sami, Zagreb će vam pomoći Lančani sudar na Zagrebačkoj aveniji - 1 Lančani sudar na Zagrebačkoj aveniji, sudjelovala četiri automobila

Istražili smo i kako izgleda kad se spustite dva metra ispod zemlje, na početnu točku jednog od glavnih kanala koji vode prema zagrebačkom pročistaču. Sam kanal dubok je šest metara i prima svu oborinsku vodu koja stiže s Medvednice i iz grada Zagreba. Širok je osam metara, i možemo samo zamisliti koju količinu vode on može primiti.

"Sustav javne odvodnje grada Zagreba ima više od 2200 kilometara javnih kanala, a 20 posto čini okosnicu sustava", objasnio je prvi čovjek zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje Marin Galijot.

Jedan kanal ide i ispod Ilice. 

"Kanal ispod Ilice, koji ide sjeverno od Britanca, gotovo je pet puta manji nego poprečni presjek ovog na glavnom odvodnom kanalu gdje se trenutačno nalazimo, a skuplja jedan od potoka s Medvednice", kaže Galijot. 

Satelitske snimke

"Kroz središnji dio glavnog odvodnog kanala, gdje se trenutačno nalazimo, a nalazimo se na južnom odvodnom kanalu, s one strane je sjeverni dovodni kanal na centralni uređaj za pročišćavanje voda, količina voda koje su pale na Zagreb bila je iznad razine naših nogu. Voda je bila dva metra ispod vrha ovog svoda, znači nešto malo manje od četiri metra", objasnio je kako je to izgledalo prošli petak.  

Postoje špekulacije da je potres u ožujku narušio statiku sustava odvodnje. Galijot kaže da djelatnici Vodoopskrbe i odvodnje svakodnevno obilaze, čiste i održavaju sustav javne odvodnje.

"Zgodno je i spomenuti da smo u posljednjih pola godine dva puta satelitom snimili vodoopskrbnu mrežu grada Zagreba. A za osmi mjesec predviđeno je snimanje treći put vodoopskrbne mreže i sustava javne odvodnje", najavio je.

Na pitanje tko je nadležan za ustavu Kunišćak, oni ili Hrvatske vode, odgovorio je: "Sukladno Provedbenom planu obrane od poplava branjenog područja sektora C Gornja Sava, branjenog područja 14 središnjeg djela područja malog sliva zagrebačkog Prisavlja, sukladno Zakonu o vodama stoji da mjesta zagušenja definirana iskustvom, uređena su pasivna i preventivna dežurstva djelatnika Hrvatskih voda."

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr