Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porečki gradonačenik na 'maestru'

'Uvjeravao sam Polančeca da zemljište mora postati gradsko'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porečki gradonačelnik Edi Štifanić svjedočio je danas u nastavku suđenja u slučaju 'veliki maestro' o privatizaciji zemljišta na području Facinka, zbog kojega se tereti nekoliko optuženika, a Vlada ga je nakon poništenog javnog natječaja poklonila Poreču.

Iako je ponudio najmanju cijenu, grad Poreč je pobijedio i na naknadno poništenom natječaju. Prodaja zemljište od 237.000 metara četvornih zamrznuta je nakon afere 'maestro', da bi Vlada kasnije zemljište uredbom darovala gradu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osvoji rock vikend u Londonu za cijelo društvo! Slika nije dostupna Kratki pregled 5 afera zvučnih naziva

Većina odvjetničkih pitanja stoga je bila vođena tvrdnjom da je natječaj unaprijed bio namješten. U prilog su im išli i gradonačelnikovi odgovori, među kojima i podatak da je novac potreban za privatizaciju u gradskom proračunu bio predviđen još 2006., iako je natječaj raspisan tek krajem ožujka sljedeće godine.

Kazao je i da se više puta sastajao s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom kako bi ga nagovorio da zemljište postane gradsko.

'Dvaput sam se sastao s Polančecom kako bih mu objasnio da se radi o važnom zemljištu za Poreč, a on je rekao da će se svejedno morati ići u javni natječaj', kazao je Štifanić. Dodao je da ne zna zbog čega je Vlada na kraju ipak ustupila zemljište gradu, ali da joj je na tome zahvalan.

'Da je Facinka prodana po procjeni, vrijedila bi pola milijarde' 

Gradonačelnik je potvrdio da je procjenu 'Facinke' napravila tvrtka u vlasništvu člana gradskog poglavarstva te da je na pet manjih parcela, koje su nakon darovanja preprodana, grad već zaradio 90 milijuna kuna. Odvjetnici su potom izračunali da bi cijela Facinka, prodana po toj cijeni, vrijedila više od pola milijarde kuna.

U natječaju za to zemljište HFP je tražio 12 milijuna kuna, a u ponudbenoj dokumentaciji Poreč nije naveo da će zemljište preprodavati. Štifanić je kazao da od optuženika poznaje odvjetnicu Asju Piplović jer je prije njegova mandata zastupala grad. Nju se tereti za dobivanje povlaštenih informacija i podmićivanje ljudi iz HFP-a pri natječaju za Facinku, a ona odbacuje optužbe i tvrdi da je prije uhićenja Vladu i predsjednika Republike više puta upozoravala na nezakonitosti u natječaju za prodaju tog zemljišta.

Na današnjem ročištu ispitane su još dvije svjedokinje, ranije zaposlene u uredu Asje Piplović, a sudsko vijeće je, između ostalog, odbilo da se kao svjedoci o ustupanju Facinke gradu Poreču ispitaju svi ministri koji su sjedili u Upravnom odboru HFP-a i Vladinom Povjerenstvu za raspolaganje imovinom.

Odbijen je i zahtjev da se kao svjedoci ispitaju arhitekt i saborski zastupnik HDZ-a Jerko Rošin te premijerova supruga Mirjana Sanader, koje je u više navrata spomenuo USKOK-ov pouzdanik Joško Kuzmanić.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 16. ožujka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene