Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatskog centra za razminiranje i Europske komisije su u Dubrovniku razgovarali o nastavku razminiranja hrvatskoga juga te mogućnostima prekogranične suradnje na sličnim projektima.


Na sastanku je istaknuto da Europska komisija s hrvatskim vlastima uspješno radi na projektima razminiranja, u što je proteklih deset godina utrošeno 15 milijuna eura, a od toga na području Dubrovačko-neretvanske županije oko pola milijuna eura.

Vezani članci Razminiranje (Foto: Dnevnik.he) - 1 U tijeku razminiranje Ličko-senjske županije: "Radimo na području na kojem je poginulo najviše pirotehničara" Razminiranje Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Problem koji će uskoro postati prošlost: Hoće li Hrvatska 2026. godine postati država bez mina?

Kako je rekao šef Odjela za politička, gospodarska i trgovinska pitanja pri izaslanstvu Europske komisije u Hrvatskoj David Hudson, upravo su ovakvi projekti konkretan primjer dobre suradnje Europske komisije i Hrvatske u fazi približavanja Hrvatske Europskoj uniji.

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Miljenko Vahtarić izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Europskom komisijom naglasivši kako je samo u prošloj godini potpisan ugovor o razminiranju, vrijedan 3,5 milijuna eura, a dio tih sredstava namijenjen je razminiranju zemljišta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. To se u prvom redu odnosi na 450 tisuća kvadrata zemljišta uz samu granicu s BiH, prvenstveno radi protupožarne zaštite, naglasio je Vahtarić.