Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnjivi najam

USKOK došao Baldasaru zbog palače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Baldasar je kazao kako stoji iza odluke o izboru tvrtke 'Valleus' za plodouživatelja i očekivao je da će se oko toga natječaja stvoriti polemika jer je to u Splitu uobičajeno.

Gradonačelnik Ivo Baldasar potvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare da su USKOK-ovi istražitelji jučer stigli u Gradsku upravu po njegovoj prijavi i provjeravaju najam derutne Turističke palače. Izjavio je kako stoji iza odluke o izboru tvrtke 'Valleus' za plodouživatelja i očekivao je da će se oko toga natječaja stvoriti polemika jer je to u Splitu uobičajeno.

Pročitajte i ovo Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet Slika nije dostupna Omogućio besplatni parking USKOK pokrenuo istragu protiv Baldasara: Sumnjiče ga da je Gradu Splitu uzrokovao štetu veću od 400.000 kuna

'Sjetite se samo Rive, ali i nekih drugih objekata koji su izazvali sukobe. To je očekivano sada i kod Turističke palače', rekao je Baldasar. Istaknuo je da ga taj dio polemike ne smeta, ali i upozorio da je to koincidiralo sa stvaranjem političke klime da je Split incidentan grad, kriminaliziranjem njega osobno, ali i uprave grada, te zaposlenika što je, smatra, 'čista politika'.

Spomenuo je da su svi bili suglasni s time da treba obnoviti Turističku palaču pa je osnovano Povjerenstvo na čelu s njegovom zamjenicom Aidom Batarelo.

'Smatram kako je Povjerenstvo svoj posao obavilo stručno i profesionalno, da su donijeli ispravne odluke, i stojim iza njihovih konačnih odluka', izjavio je gradonačelnik dodavši da su kompletnu dokumentaciju o Turističkoj palači jučer predali i USKOK- u.

Baldasarova zamjenica Aida Batarelo rekla je da je natječaj za Turističku palaču bio transparentan, postupak je trajao mjesec dana, a kompletna dokumentacija bila je na web stranicama grada i s brojem telefona pročelnika koji je odgovarao na pitanja. Dodala je da su građani pročelniku postavili trideset pitanja, a njegove odgovore su svi zainteresirani mogli pročitati tijekom natječajnoga postupka na internetskim stranicama grada.

Novinare je zanimalo zašto je Povjerenstvo izabralo baš nedavno osnovanu tvrtku 'Valleus', a Batarelo je odgovorila da je u svijetu trend da se za projektne zadatke osnivaju tvrtke, te da je grad tražio i dobio tražili bankarsku garanciju kojom su zaštitili grad. Ponovo je podsjetila da je ponuda tvrtke 'Valleus' bila najbolja i zadovoljila je sve natječajne uvjete.

Objasnila je i kako grad ne obvezuje rješenje Ministarstva graditeljstva koje je pak dalo za pravo pritužbi vlasnika jedne tvrtke koja se natjecala za Turističku palaču.

Je li Splitu nanesena višemilijunska šteta?

'Taj je natjecatelj eliminiran zbog tzv. Licence D, točnije manjka građevinskih referenci', dodala je zamjenica splitskoga gradonačelnika. Odgovarajući na pitanje zašto je grad objavio natječaj bez prava na žalbu rekla je da svi koji su se natjecali, a nisu zadovoljni, imaju pravo na tužbu.

Grad je natječaj za osnivanje prava plodouživanja na nekretnini Turistička palača raspisao 8. kolovoza, a Povjerenstvo je kao najbolju ponudu izabralo onu tvrtke 'Valleus'. Direktorica te tvrtke zaposlenica je pak predsjednika Uprave 'Slobodna Dalmacija Print' Stipe Mađora koji je bio donator splitskome gradonačelniku u predizbornoj kampanji i dao mu velik popust pri tiskanju plakata za izbore.

Vlasnici sedam tvrtki koje su se natjecale za Turističku palaču ogorčeni su što je Povjerenstvo za natječaj odbilo tvrtku koja je dala veću ponudu, a kao razlog navedeno je da tvrtka nije ispunjavala uvjete. Od sedam pristiglih ponuda jedna je odbačena kao nevažeća, a od preostalih šest tek su tri ispunjavale sve uvjete. Cijelu 'priču' oko natječaja za Turističku palaču USKOK- u i DORH- u prijavio je jedan od nezadovoljnih vlasnika koji se natjecao, ali i gradonačelnik Baldasar.

Ovaj slučaj zainteresirao je i nezavisnu gradsku vijećnicu Marijanu Puljak koja je od Ministarstva uprave zatražila mišljenje o tome je li gradonačelnik Baldasar prekoračio svoje ovlasti prilikom raspisivanja toga natječaja i na to pitanje dobila niječan odgovor.

Vijećnici bi se pak na sjednici Gradskoga vijeća u utorak, 30. rujna, trebali izjasniti slažu li se s izborom Povjerenstva za natječaj i ako ga potvrde, tvrtka 'Valleus' će sljedećih 30 godina gospodariti Turističkom palačom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene