Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

USKOK je donio rješenje o proširenju istrage protiv četvorice muškaraca za koje se sumnja kako su u splitskom zatvoru ucjenjivali i zlostavljali jednog zatvorenika od kojeg su pokušali iznuditi 15 tisuća kuna.


Riječ je o četvorici muškaraca, pripadnicima skupine opasnih kriminalaca sa splitskog područja koje je policija uhitila u ožujku.

Vezani članci Zlostavljanje psa, ilustracija Strava u Sisku: Starac (83) lancem zavezao psa za automobil i vukao ga po cesti Pretjecanje Agresivno pretjecao usred ničega misleći da je siguran pa shvatio da mu pamet nije jača strana

Istraga se sada proširuje jer ih se tereti da su tijekom kolovoza u splitskom zatvoru zlostavljali jednog zatvorenika i od njega pokušali iznuditi novac.

Prijetili mu i tukli ga

Oni su, prijeteći mu da će silovati sestru i djevojku, od jednog zatvorenika tražili da im u roku od tri dana plati iznos od 15.000 kuna, iako on prema njima nije imao nikakvih dugovanja.

Kako bi ga bi ga prisilili da isplati traženi iznos, u dogovoru s još dvojicom istražnih zatvorenika s kojima su dijelili zatvorsku ćeliju, tukli su ga, dovodili do vrata i glavu mu prislanjali na rešetke prozora, gdje ga je jedan od njih u prolazu pored ćelije više puta udario.

Prisilili ga da im prepusti pokretnu nekretninu

''Uslijed udaraca i izazvanog straha za svoj život, oštećeni je zatražio od majke da im plati traženi iznos'', stoji u priopćenju USKOK-a. Nakon toga osumnjičeni su od njega zatražili da im plati još 30.000 eura i prepiše pokretninu vrijednu 23.000 eura. Kako bi ga prisilili na to, trojica osumnjičenih svakodnevno su ga tukla i ponižavala.

Tako je pod prisilom zatvorenik potpisao izjavu kojom dvojici osumnjičenih prepušta vlasništvo nad jednom pokretninom. S njegova su novčanog pologa kupovali predmete u zatvorskoj kantini vrijedne najmanje 500 kuna koje su zadržali za sebe.

Osim toga, jedan ga je osumnjičenik mokrim ručnikom u koji je bila zamotana plastična boca s vodom udarao po glavi i tijelu, drugi ga je udarao u leđa, slabine i prsište, a treći nogama u leđa, uslijed čega je zadobio prijelome rebara koje se karakterizira kao ozljede teške tjelesne naravi.