Zdravko Mamić (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Zdravko Mamić (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Zdravko Mamić je uoči izricanja nepravomoćne presude na osječkom Županijskom sudu u slučaju izvlačenja 115 milijuna kuna iz Dinama sazvao presicu i javnosti predstavio navodnu prepisku tadašnjeg državnog odvjetnika Dinka Cvitana i neimenovanog suca osječkog suda, u kojj Cvitan, kako je predstavljeno, prijeti sucu tražeći od njega da osudi Mamića.


USKOK je jutros objavio kako pokreću istragu protiv 36-godišnjaka koji je Zdravku Mamiću dostavio navodnu korespondenciju između tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika i jednog suca u kaznenom postupku protiv Mamića i trojice drugih okrivljenika.

Vezani članci Andrija Jarak Tko rukovodi Saborom, DORH-om i USKOK-om ako čelni ljudi tih institucija moraju ići u samoizolaciju? Privođenje Dragana Kovačevića Osumnjičenima u aferi Janaf produžen istražni zatvor: Dragan Kovačević iza rešetaka još dva mjeseca

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1982.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela sprječavanja dokazivanja počinjenog u vezi s počinjenjem kaznenih djela iz nadležnosti USKOK-a.

Osnovano se sumnja da je okrivljenik, u razdoblju od veljače do 20. rujna 2018., na području Belišća i Zagreba, s namjerom da se za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv njih ishode povoljne sudske odluke, izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju kako bi ih te osobe iskoristile u navedenim postupcima.

Tako je, s ciljem da se lažno sačinjena korespondencija koristi u kaznenom postupku koji se protiv Z. M. i trojice drugih okrivljenika zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti vodi pred Županijskim sudom u Osijeku, prije objave prvostupanjske presude u tom predmetu, izradio lažnu prepisku između bivšeg Glavnog državnog odvjetnika i jednog neimenovanog suca koji je u tom predmetu bio član sudskog vijeća a prema kojoj bi bivši Glavni državni odvjetnik vršio pritisak da se bez ikakvih dokaza protiv jednog okrivljenika donese osuđujuća presuda.

Lažnu prepisku je potom dostavio Z. M. koji je istu javno objavio na konferenciji za medije održanoj 4. lipnja 2018. godine. Nadalje, branitelj Z. M. je tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, koji prijedlog je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Osim navedenog, okrivljenik je prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu RH, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda RH koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Z. M. s namjerom da je iskoristi u predstojećem žalbenom postupku u čemu je spriječen dojavom da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje".

Podsjetimo, Zdravko Mamić je uoči izricanja nepravomoćne presude na osječkom Županijskom sudu u slučaju izvlačenja 115 milijuna kuna iz Dinama sazvao presicu i javnosti predstavio navodnu prepisku tadašnjeg državnog odvjetnika Dinka Cvitana i neimenovanog suca osječkog suda, u kojj Cvitan, kako je predstavljeno, prijeti sucu tražeići od njega da osudi Mamića.

Nakon te presice Zdravko Mamić pobjegao je u BiH, gdje se i danas nalazi.