Mliječ su šverceri pakirali u vodu odgovarajuće temperature (Foto: PU Zagrebačka)
Mliječ su šverceri pakirali u vodu odgovarajuće temperature (Foto: PU Zagrebačka) Foto: PU Zagreba?ka

Protiv stranih državljana koji su šokirali hrvatske carinike pokušavši u koferima prokrijumčariti mliječ zaštićene jegulje podignuta je optužnica. USKOK ih tereti za zločinačko udruživanje i trgovanje divljim vrstama.


Optužnicom se okrivljenika kineskog državljanstva tereti da je od prosinca 2018. godine do 6. veljače 2019. na području Republike Koreje i Republike Hrvatske radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike i veći broj zasad nepoznatih osoba, odredivši kao cilj djelovanja nabavu, prijevoz i isporuku mlađi europske jegulje, tzv. staklače, iz Hrvatske u Republiku Vijetnam i druge države na području Azije radi njezine daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu, iako su znali da je ona proglašena strogo zaštićenom vrstom.

Vezani članci Velika akcija policije: Prekinut krijumčarski lanac - 3 FOTO Velika akcija policije: Prekinut krijumčarski lanac, pronašli više od milijun kuna i 19 kilograma heroina Šverceri jegulja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dnevnik Nove TV donosi snimke: Kako su uhvaćeni šverceri jegulja vrijednih tri milijune kuna?

U cilju realizacije plana okrivljenik je dolazio na područje Hrvatske i od zasad nepoznatih osoba nabavljao veće količine mlađi europske jegulje koju je potom, sukladno dogovoru s drugima, čuvao u bazenima u prilagođenom skladišnom prostoru na području Zagreba, gdje su mlađ pakirali u PVC vrećice ispunjene vodom odgovarajuće temperature radi daljnjeg transporta.

Nakon toga su mlađ prodavali i prevozili do Vijetnama i drugih područja u Aziji, Na opisani način prvi je okrivljenik nabavio najmanje 252.000 živih jedinki mlađi jegulje, čija je ukupna vrijednost najmanje 450.000 eura, odnosno najmanje 3.300.000 kuna. 

Podsjetimo, u veljači ove godine carinici u Zračnoj luci Franjo Tuđman zaplijenili su čak osam putničkih kofera prepunih mlađi ugrožene jegulje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju