Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PODIGNUTA OPTUŽNICA

Zaradili više od 3 milijuna kuna švercom zaštićenih – jegulja: Držali ih u bazenima pa pakirali u PVC vrećice

Mliječ su šverceri pakirali u vodu odgovarajuće temperature (Foto: PU Zagrebačka)
Mliječ su šverceri pakirali u vodu odgovarajuće temperature (Foto: PU Zagrebačka) Foto: PU Zagreba?ka
Protiv stranih državljana koji su šokirali hrvatske carinike pokušavši u koferima prokrijumčariti mliječ zaštićene jegulje podignuta je optužnica. USKOK ih tereti za zločinačko udruživanje i trgovanje divljim vrstama.

Optužnicom se okrivljenika kineskog državljanstva tereti da je od prosinca 2018. godine do 6. veljače 2019. na području Republike Koreje i Republike Hrvatske radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike i veći broj zasad nepoznatih osoba, odredivši kao cilj djelovanja nabavu, prijevoz i isporuku mlađi europske jegulje, tzv. staklače, iz Hrvatske u Republiku Vijetnam i druge države na području Azije radi njezine daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu, iako su znali da je ona proglašena strogo zaštićenom vrstom.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Za osobnu upotrebu" Carinicima rekao da nosi osušenu ribu, ali kada su otvorili kovčeg, imali su što vidjeti: U suludoj ideji uhvatio ga jedan četveronožac Ilustracija Filmska scena u Novoj Gradiški Kombijem punim migranata zabili se u policiju pa pobjegli pješke, obojica bjegunaca uhvaćena

U cilju realizacije plana okrivljenik je dolazio na područje Hrvatske i od zasad nepoznatih osoba nabavljao veće količine mlađi europske jegulje koju je potom, sukladno dogovoru s drugima, čuvao u bazenima u prilagođenom skladišnom prostoru na području Zagreba, gdje su mlađ pakirali u PVC vrećice ispunjene vodom odgovarajuće temperature radi daljnjeg transporta.

Nakon toga su mlađ prodavali i prevozili do Vijetnama i drugih područja u Aziji, Na opisani način prvi je okrivljenik nabavio najmanje 252.000 živih jedinki mlađi jegulje, čija je ukupna vrijednost najmanje 450.000 eura, odnosno najmanje 3.300.000 kuna. 

Podsjetimo, u veljači ove godine carinici u Zračnoj luci Franjo Tuđman zaplijenili su čak osam putničkih kofera prepunih mlađi ugrožene jegulje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene