Hrvatski carinici pune stupce svjetskih medija, a sve zbog rekordne zapljene zaštićenih jegulja u vrijednosti većoj od tri milijuna kuna. Krijumčari su iza rešetaka, prijeti im dugogodišnji zatvor - a jegulje su na sigurnom.

Galerija


Članovi kriminalne skupine iz Koreje pokušali su u osam kovčega prokrijumčariti 250 tisuća jegulja. Brojne nelogičnosti već u dolasku carinicima su upalile alarm sumnje. Predstojnik Graničnog carinskog ureda Zračne luke Franjo Tuđman Tihomir Žegrec otkrio je što im je pobudilo sumnju.

Vezani članci Zapljena droge i oružja - 1 Propao im posao: Policija kod dva muškarca i žene našla gotovo devet kilograma marihuane, ručnu bombu, streljivo... Slika nije dostupna 15 tona, 300 brendova i 10 milijuna kuna - U Splitu najveća zapljena ove godine

"Prilikom kratkog intervjua koji je napravljen, oni su tvrdili da su došli u Hrvatsku kao turisti a nisu mogli navesti niti jednu značajno turističko odredište u Hrvatskoj".

Iz kontrolne sobe Andrija Pejić kaže kako su koferi kriminalaca bili pripremljeni za ovakav transport. "Ti koferi su pripremljeni isključivo za transport takve vrste robe, sa izolacijskom termofolijom, sa flašama koje su bile smrznute i to je znači bio led koji je rashlađivao".

Mlađ jegulje trenutačno je smještena u zagrebačkom zoološkom vrtu. Stručnjak za jegulje smatra kako su krijumčari točno znali što rade. Branko Glamuzina, sa Sveučilišta u Dubrovniku: "To je normalan način transporta na ovaj način ona može preživjeti 5 ili šest dana transporta kamionima ili zrakoplovima".

Carinicima ništa ne može promaći

Carinici sa zagrebačkog aerodroma ništa ne prepuštaju slučaju. Svakog dana pregledaju i do 15 tisuća različitih pošiljki. Cijeli sustav tehnički je jedan od najmodernijih u Europi.

"Budite uvjereni ako vam ja izvadim predmet iz džepa i predam vam ga, ako ste vi pod našom pažnjom zasigurno to nikom neće promaći", uvjeren je Žegrec.

Osim svakog koraka - pod oštrim okom carinika je i sva prtljaga. Svaka putna torba koja stigne ovdje u međunarodnu zračnu luku Franjo Tuđman prolazi ovakvu kontrolu. Za sigurnost brine više od 100 carinika i graničnih policajaca. Samo u prošloj godini carina je zabilježila 100 pokušaja krijumčarenja razne vrste roba.

A kada se govori o krijumčarenju, ljudska mašta ne poznaje granice. "Tu se radi o skupocjenim stvarima, brendiranoj odjeći, fejk odjeći koju nažalost mnogi pokušavaju nositi pod originale, radi se o cigaretama", otkriva Pejić

A oni hrabriji pokušavaju i s krijumčarenjem droge - carina je i za takve spremna. Carinik Mladen Kaniški: "Sada ću provući po vašoj odjeći i testirat ćemo da li ste bili kontaminirani da li ste bili u dodiru s opojnim sredstvima, jer to se sve vidi", otkriva.

Jedan od posljednjih dobrih ulova hrvatske carine, policije i PN USKOK-a je i avion u kojem su krijumčari pokušali prokrijumčariti više od kilograma čistog kokaina.

Zahvaljujući zapljeni zaštićenih jegulja priča hrvatskih carinika o uspješnom raskrinkavanju krijumačara puni svjetske medijske stupce.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr