Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK podignuo optužnicu

Vlahušić: Čestitam HDZ-u na brzini i efikasnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu, podigao optužnicu protiv dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića.

Andru Vlahušića, gradonačelnika Dubrovnika, se tereti, da je zajedno sa L. F. (1979.) počinio kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, utaju poreza ili carine te povrede obveze vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga. USKOK je utvrdio da je Vlahušić pogodovao L.F. za njegov ugostiteljski objekt u tvrđavi Revelin te da je na taj način oštetio grad Dubrovnik za tri milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

Optužnicom se prvookrivljeniku, gradonačelniku Grada Dubrovnika, stavlja na teret da je, od svibnja 2010. do prosinca 2014. godine, u Dubrovniku, na traženje drugookrivljenog vlasnika ugostiteljskog obrta u namjeri da njegovom obrtu osigura obavljanje ugostiteljskih usluga u prostoru cijele Glavne dvorane u tvrđavi Revelin, poduzeo niz radnji kojima je na štetu Grada Dubrovnika drugookrivljeniku pribavio znatnu nepripadnu imovinsku korist.

Tako je još prije raspisivanja javnog natječaja za davanje u najam točno neutvrđenog dijela Glavne dvorane, prvookrivljenik s drugookrivljenikom dogovorio da će njegov obrt, neovisno o uvjetima natječaja, za iznos najamnine koju će drugookrivljenik ponuditi za zakup dijela Glavne dvorane, u zakup dobiti cijeli prostor Glavne dvorane, kao i da će Gradu Dubrovniku plaćati samo dio prihoda od ulaznica te da će Grad Dubrovnik neosnovano participirati u plaćanju troškova čišćenja, nabave potrošnog materijala i zaštitarske službe.

Uz navedeno, prvookrivljenik je, nakon što je 4. kolovoza 2010. zaključio Ugovor o zakupu, drugookrivljeniku omogućio i neosnovano neplaćanje dvije mjesečne zakupnine u iznosu od 115.200,00 kuna. Nadalje, na temelju Ugovora o zakupu prostora i Sporazuma o podjeli režijskih troškova, prvookrivljenik je, sukladno dogovoru s drugookrivljenikom, u ime Grada Dubrovnika zaključcima obvezivao pravne i fizičke osobe koje su na jedan dan zakupljivale
Glavnu dvoranu u tvrđavi Revelin da, na temelju cjenika koji su suglasno utvrdili okrivljenici, ugostiteljsku i audiovizualnu opremu iznajmljuju od obrta drugookrivljenika. Na opisani način prvookrivljenik je, na štetu Grada Dubrovnika, obrtu drugookrivljenika pribavio nepripadnu imovinsku korist od 3.070.849,40 kuna.

Osim navedenog, drugookrivljeniku se stavlja na teret da je, od 28. rujna 2012. do 30. travnja 2014., u namjeri umanjenja iznosa kojeg bi trebao platiti na ime poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit ostvarenu od prodaje ulaznica, podnosio mjesečne prijave poreza na dodanu vrijednost u kojima nije iskazao prodaju 12290 ulaznica za 538.514,40 kuna za koji iznos je neosnovano uvećao gubitak za 2012. godinu i umanjio dobit za 2013. godinu čime je proračun Republike Hrvatske oštetio za 242.331,48 kuna.

Vlahušić: Ne osjećam se krivim, a HDZ-u čestitam na efikasnosti

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić poručio je u srijedu kako se ne osjeća krivim za zlouporabe položaja i ovlasti, za što njega i poduzetnika Lukšu Frankovića Uskok tereti optužnicom, a HDZ-u koji je, kaže, najavio uhićenja i izvanredne izbore u Dubrovniku, čestitao je na "brzini i efikasnosti".

Nakon što je Uskok jutros objavio optužnicu, Vlahušić je na konferenciji za novinare istaknuo kako Uskok treba odraditi svoj posao, ali i naglasio da u slučaju Revelin - za koji ga Uskok optužuje da je Frankovićevu ugostiteljskom obrtu na štetu grada pribavio korist veću od tri milijuna kuna - nije nastala nikakva šteta.

''Neka USKOK radi svoj posao, nemam komentar na tu temu. O pozadini sam govorio jučer na sjednici Gradskog vijeća. Indikativno je to da je klub vijećnika HDZa najavio da će institucije napraviti hapšenja, izvanredne izbore... Čestitam HDZ-u na efikasnosti'', rekao je Vlahušić i na novinarski upit odbacio smunje USKOK-a o počinjenoj šteti za gradski proračun.

''Grad nije oštećen niti jedne lipe, jer Revelin prije pet godina nije niti postojao. Ne može biti oštećeno nešto što prije nije postojalo. Revelin je izrastao u najbolji klub u zemlji. To je projekt koji je donio korist gradu, prije toga je postojala nula. Svi ugovori koji su doneseni su provjereni od stručnih službi Grada Dubrovnika, parafirani i potpisani od odgovornih ljudi. Po nama, sve je čisto jedan kroz jedan'', rekao je Vlahušić.

Novinarima je rekao i kako se nije čuo s drugooptuženim Lukšom Frankovićem. ''Nismo se čuli, mi smo s njim ugovor završili za novih pet godina. Za Revelin je 15. prosinca potpisan novi ugovor, za Grad Dubrovnik vrlo povoljan, nešto više od četiri milijuna kuna na godišnjoj razini. Grad ima i zabavu i zaradu, a prije toga nije imao ništa'', kazao je i ponovio kako se ne osjeća krivim.

SDP: U politici politika čistih ruku

Podizanje optužnice protiv Vlahušića kratko je prokomentirao ministar rada i mirovinskog sustava, SDP-ovac Mirando Mrsić iz SDP-a. Na novinarski upit kako tumači to što je čelnik SDP-a Zoran Milanović isticao da stranka ne surađuje s kriminalcima, a podupire Vlahušića u Dubrovniku, Mrsić je odgovorio: "I dalje stojimo uz naš stav od početka da u politici mora biti politika čistih ruku.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene