Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riječki carinik ključna osoba

USKOK podigao optužnicu protiv osmorice krijumčara kokaina u vrijednosti većoj od sedam milijuna eura

Zaplijenjeni kokain - 4
Zaplijenjeni kokain - 4 Foto: Dnevnik Nove TV
Podignuta je optužnica protiv osmero okrivljenika zbog krijumčarenja stotina kilograma kokaina vrijednosti veće od sedam milijuna eura.

USKOK je podigao optužnicu protiv osmero okrivljenika zbog krijumčarenja stotina kilograma kokaina vrijednosti veće od sedam milijuna eura. 

Droga se nabavljala u Dominikanskoj Republici i Ekvadoru, a potom se krijumčarila u Europu.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti: 

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv osmero okrivljenika (1965., 1975., 1996., 1990., 1994., 1985., 1966., 1970.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Optužnicom se V. okr. tereti da je, u razdoblju od ljeta 2021. do 2. studenoga 2022., u Hrvatskoj, Belgiji, Kolumbiji, Ekvadoru i Dominikanskoj Republici, povezao u zajedničko djelovanje I. i VI. okr. i druge zasad nepoznate osobe, odredivši kao cilj djelovanja kontinuirano stjecanje znatne nepripadne materijalne dobiti, nabavom, prijevozom, skladištenjem i preprodajom kokaina na ilegalnom narkotržištu.

Svi unutar krijumčarsko-distributivnog lanca ispunjavali su upute i povjerene zadaće koje im je davao V. okr., pri čemu je on sam bio zadužen da u Dominikanskoj Republici i Ekvadoru osigura nabavu i preuzimanje većih količina kokaina radi krijumčarenja u Europu.

Za pronalazak trgovačkih društava koja će poslužiti kao paravan i u okviru čijeg će se redovnog poslovanja kroz uvoz legalne robe dopremiti i kokain, V. okr. je angažirao I. okr., dok je za nesmetano carinjenje legalno uvezene robe, radi bržeg protoka i lakšeg izvlačenja prokrijumčarenog kokaina, angažirao više drugih nepoznatih osoba i VI. okr. koji je, kao tadašnji zaposlenik trgovačkog društva koje obavlja poslove carinjenja u luci Rijeka imao pristup kontejnerima. Također je V. okr. bio zadužen za saniranje bilo kakvih problema ili nastale štete u vezi s dopremljenom drogom.

Sukladno dodijeljenoj mu ulozi, I. okr. je u Hrvatskoj i Belgiji, organizirao nabavu, prijevoz i prihvat kokaina u okviru poslovanja trgovačkih društava kojima posredno upravlja te je u vezi s tim u zajedničko djelovanje povezao i II., III., IV., VII. i VIII. okr. te druge zasad nepoznate osobe. Tako je IV. okr. bila zadužena za administrativne poslove vezane za izradu poslovne dokumentacije potrebne za obavljanje uvoza legalne robe pod krinkom koje će se obaviti i krijumčarenje droge te prijevoz i čuvanje novca ostvarenog preprodajom kokaina. Također je s VII. i VIII. okr. bila zadužena za osiguranje najma skladišnih prostora u koje će se dostaviti legalna roba te uskladištiti prokrijumčarena droga.

Smatrajući se novčano zakinutim od V. okr. u dogovorenim poslovima krijumčarenja kokaina, I. okr. je u svibnju 2022. godine organizirao otuđenje jedne od pošiljki droge te je angažirao III., VII. i VIII. okr. za potrebe daljnjeg skladištenja, čuvanja, prijenosa i preprodaje otuđenog kokaina. Radi daljnjeg transfera i prodaje tu je drogu I. okr. preuzimao osobno ili uz pomoć II., III., VII. i VIII. okr. koji su bili zaduženi i da za potrebe nesmetanog transporta droge obavljaju posao prethodne izvidnice.

Na opisani način u samo deset mjeseci učinjeno je najmanje sedam uvoza, s tri različita trgovačka društva, od čega se u tri slučaja radio tzv. probni uvoz, dok je u najmanje četiri uvoza u Hrvatsku prokrijumčaren kokain u količinama koje se mjere u stotinama kilograma, vrijednosti veće od 7.000.000,00 eura. Pritom je od ukupno prokrijumčarene količine pronađeno i zaplijenjeno 105,4 kilograma kokaina.

Osim toga, I. okr. je u kući u Klokovcu držao i prepravljeni plinski pištolj s prigušivačem i 10 komada streljiva, čije držanje građanima nije dozvoljeno.

Pročitajte i ovo Ilustracija ANALIZA IVANA ODRČIĆA Dolazi zima, hoćemo li se imati čime grijati? Najveći rizik leži u odlukama dviju država: "Tim činom cijene plina bi eksplodirale"

USKOK je u optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme imovinska korist stečena preprodajom droge u iznosu od 3.150.000,00 eura te da se protiv petero okrivljenika produlji istražni zatvor", navodi se u priopćenju. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene