Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanovnici ogorčeni

Hoće li 20.000 pacijenata ostati bez usluga medicinskog laboratorija? "Bit će najteže onkološkim bolesnicima, trudnicama i maloj djeci"

Aktualno Galerija Imotski ostaje bez medicinskog laboratorija - 2 Imotski ostaje bez medicinskog laboratorija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Imotski ostaje bez medicinskog laboratorija - 1 Imotski ostaje bez medicinskog laboratorija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Imotski ostaje bez medicinskog laboratorija - 3 Imotski ostaje bez medicinskog laboratorija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Imotski ostaje bez medicinskog laboratorija - 4 Imotski ostaje bez medicinskog laboratorija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Imotski ostaje bez medicinskog laboratorija - 5 Galerija 1/7 >>
Voditeljica laboratorija u Imotskom odrađuje posljednje smjene prije odlaska u mirovinu. Zamjena će se tražiti u studenom preko natječaja.

Hoće li Imoćani ostati bez medicinskog laboratorija? Voditeljica laboratorija u Imotskom odrađuje posljednje smjene prije odlaska u mirovinu.

"Promjena će biti strašna zato što smo mi imali laboratorij koji je bio dostupan ljudima i u jutarnjim i popodnevnim satima. Bit će najteže onkološkim bolesnicima, trudnicama i maloj djeci", rekla je specijalistica medicinske biokemije Jadranka Babić iz Doma zdravlja.

Od Nove godine uzorci će se uzimati samo rano ujutro i slati na analizu u Split.

"Ali to nije najbolje rješenje. Najbolje je rješenje da tu bude čovjek koji će pratiti i predanalitiku, analitiku i postanalitiku", naglasila je.

Pročitajte i ovo Skvoteri okupirali hrvatsku zgradu u Bruxellesu - 4 Izbacila ih policija Skvoteri okupirali diplomatsku zgradu u Bruxellesu, Biljana Borzan poručuje: "Vlada RH se ponaša kao pijani milijarder"

Bez te usluge moglo bi ostati više od dvadeset tisuća pacijenata.

"Bude vam sto pedeset ljudi svaki dan, ako ne i više. Očekujem da nam netko tu dođe. Mi bismo ga srcem prigrlili", rekla je laborantica Anita Jović.

Već u studenom tražit će ga preko natječaja.

"Očekujem da će se javiti jer sam kontaktirao već neke magistre biokemije. Ako se njima ponude nekakvi bolji uvjeti za dolazak i rad u Imotskom, onda očekujem da ne bi trebalo biti ni tih ispada", rekao je Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Sama vijest naljutila je pacijente.

"To bi bio veliki nedostatak Imotskom", rekao je Stanko. "Neka dadu čovjeku stan, dobru plaću i onda će čovjek raditi ovdje", kaže Višnja.

Baš kao što se Ivana nakon tri godina rada u Zagrebu odlučila na promjenu.

"Vidjela sam natječaj u Makarskoj. Taj je natječaj bio i prije, ali novost u ovom natječaju bila je što je bio i smještaj unutar ugovora koji bi Grad financirao", rekla je Ivana Babić, magistrica medicinske biokemije.

Pročitajte i ovo Mate Uzinić - 1 Nedjeljna propovijed I nadbiskup Uzinić se oglasio o hrvatskom glasanju u UN-u, pogledajte što je poručio

Gradskim stanovima ovdje su riješili i problem deficitarnog kadra u pedijatriji i radiologiji. Sufinanciraju i preglede stručnjaka koji im dolaze iz KBC-a Split.

"Mi izdvajamo oko 300.000 eura za takve usluge godišnje. Kad to anticipirate na sljedećih pet godina, to vam je jedan vrtić ili dom umirovljenika. A moramo biti svjesni da je to obveza Županije, da se razumijemo", kaže Zoran Paunović, gradonačelnik Makarske.

Licitacije boljim uvjetima u zdravstvu očito postaju hrvatska realnost.

"To je jedini način da se mlade ljude koji nisu iz tih krajeva privuče da dođu raditi u te krajeve. Treba li povrh toga i neka novčana stimulacija, to je pitanje lokacije i stručnjaka koji je potreban", kaže Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja.

"U suprotnom, možemo se pozdraviti sa stupnjem zdravstvene zaštite na koji smo naviknuti", istaknuo je na kraju reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene