Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetsko, a naše

Splićanka dobila nagradu za najbolju svjetsku inovaciju: "Čisti zrak i puni ga kisikom"

Svoj doprinos u borbi za čišći zrak dala je i Splićanka Inga Kovačić Sindik. Nakon što je proglašena najboljom inovatoricom Europe, stiglo je i novo priznanje. Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo, koju je prije pola stoljeća osnovao UN, njezin uređaj za pročišćivanje zraka proglasila je najboljom inovacijom godine.

Inovativni uređaj za pročišćivanje i moduliranje zraka koji je osmislila Splićanka Inga Kovačić-Sindik proglašen je najboljom svjetskom inovacijom.

"Kad promijeni boju od crvene preko sivkaste do zelene, znači da je zrak u prostoriji čist", objašnjava princip na kojem radi njezin sustav inovatorica Kovačić-Sindik.

Sustav iTherapy koji je oduševio svjetsku inovacijsku kremu koristi tri zaštićena patenta.

"Ekološki sustav koji sjedinjuje 11 moćnih tehnologija koje mu omogućavaju da istovremeno pročišćava zrak unutarnjih prostora, ali i obogaćuje taj zrak kisikom i antioksidansima pa se stvara dojam kao da smo u šumi“, kaže Kovačić-Sindik.

Sustav prati navike korisnika i promjene dojavljuje mobitelom. Njime se uklanjajuprašina, razni alergeni, virusi, bakterije, formaldehidi, isparivi organski plinovi, ugljikov dioksid.

Prva verzija uređaja već se koristi u jednom domu za starije. Olivera je kao bivši pušač imala problema s plućima.

"Otkako koristim pročistač, kašlja više nema. To je jedno poboljšanje, a drugo je to što sam počela odjednom vrlo čvrsto spavati kao da sam sama i kao da nigdje nikoga nema“, zadovoljna je Olivera Kecić.

Da trebamo paziti na kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima, slaže se i struka.

"Svjetska zdravstvena organizacija upravo govori o tome da unutarnji prostor ne bi smio biti zanemaren. On ne spada u našu osobnu sferu zato što mi ipak osam sati provodimo u našim uredima i činjenica je da naši uredi nisu najbolji prostor u smislu čistoće zraka“, kaže Sonja Vidič, voditeljica službe za kvalitetu zraka u DHZM-u.

Splitska inovatorica i njezin tim već rade na sljedećem velikom projektu. Angažirani su u Kopenhagenu, koji želi postaviti uređaje koji će detektirati, ali potom i očistiti onečišćeni zrak na njihovim ulicama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene